Rolada z łososia faszerowana pomidorkami koktajlowymi, bazylią i czosnkiem z kaszą jaglaną i porem

Pyszne i bogate danie z łososiem w roli głównej. Tym razem przygotowałam z łososia roladę, którą nadziałam pomidorkami koktajlowymi, bazylią i czosnkiem. Pyszne i aromatyczne nadzienie rewelacyjnie pasowało do ryby. Nie miałam co prawda świeżej bazylii (byłaby jeszcze bardziej efektowna w nadzieniu) ale suszona była równie dobra i aromatyczna.

Do tego podałam kaszę jaglaną – samo zdrowie i duszonego pora w maśle.

Jeśli nie macie pomysłu na kolejne danie z łososiem to polecam taką roladę. Na niedzielny obiad dla rodziny czy przyjaciół będzie w sam raz.

DSC_0127

Składniki

Filet z łososia – około 400 g

Kilka pomidorków koktajlowych,

3 ząbki czosnku,

2 łyżki suszonej bazylii lub 2 łyżki świeżej ,

Limonka,

Szklanka soku pomidorowego,

1 por,

2 łyżki masła,

Szklanka kaszy jaglanej,

Sól, pieprz

Wykonanie

Filet z łososia czyścimy z ości, odcinamy skórę ( jeśli ma), myjemy i suszymy. Tak przygotowanego łososia, delikatnie przekrawamy na dwie części ( wszerz).

Limonkę dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem.

Czosnek wyciskamy, mieszamy razem z bazylią i nakładamy na jedną część łososia. Pomidorki koktajlowe myjemy, kroimy na połówki i dodajemy na łososia, na bazylię. Doprawiamy solą i pieprzem. Na to nakładamy drugą część łososia – lekko dociskamy całość.

Sos pomidorowy mieszamy z solą, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem i bazylią i paroma pomidorkami koktajlowymi. Do naczynia, gdzie będziemy piec łososia dajemy sos pomidorowy , na to dajemy roladę z łososia i na koniec plasterki limonki . Przykrywamy całość i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30- 40 minut.

W między czasie przygotowujemy kaszę i pora.

Kaszę jaglaną płuczemy a następnie sparzamy wrzątkiem i odcedzamy. Gotujemy na małym ogniu w 2 szklankach wody z solą około 20 minut – aż będzie sypka. Kaszę mieszamy dość często w trakcie gotowania. Na koniec dajemy łyżkę masła i mieszamy.

Pora, jasną część przekrawamy wzdłuż, płuczemy i kroimy w cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pora, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy na małym ogniu około 10 minut.

Upieczonego łososia kroimy w plastry i podajemy z kaszą i duszonym porem.

DSC_0131 DSC_0107

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.