Łosoś w sosie teriyaki z kurkami i sałatką

 

Wiecie co, tak się zastanawiam jak się żyło kiedyś, kiedy nie było w sklepach dobrych i świeżych ryb…? Ja pamiętam jeszcze takie czasy 😉

Ale teraz nie wyobrażam sobie funkcjonowania w kuchni bez świeżych ryb. Taki np. łosoś jest znakomitą i pyszną  rybą w kuchni. Nie ma za wiele ości, jest smaczny i można go przygotowywać na różne sposoby.

Dzisiaj jest w lubianym przeze mnie sosie teriyaki. Taki sos można kupić gotowy ale można go też zrobić samemu, nie jest skomplikowany. Jest bardzo dobry do drobiowego mięsa, do warzyw, ryb.

No i skoro mamy lato to do takiego aromatycznego łososia dodałam kurki. Też je uwielbiam w kuchni. Do tego prosta sałatka z pomidorkami i młodą cebulką i mamy pyszny obiad.

 

Składniki

Filet z łososia – około 600 g

200 g świeżych  kurek,

1 cebula,

Łyżka masła,

Sól, pieprz,

Sałata,

Pomidorki koktajlowe,

1 młoda cebula,

Sok z cytryny,

Sos teriyaki

1 szklanka wody,

½ szklanki sosu sojowego,

½ łyżeczki zmielonego imbiru,

3 łyżki wódki,

¼ łyżeczki czosnku w proszku,

3 łyżeczki miodu

Wykonanie

Przygotowujemy sos teriyaki. W garnku zagotowujemy wszystkie składniki na sos i przechowujemy w słoiczku w lodówce.

Kurki czyścimy i podsmażamy na łyżce masła z drobno posiekaną cebulką, do momentu aż wyparuje woda. Doprawiamy solą i pieprzem.

Filet z łososia czyścimy ze skóry, ości, kroimy na mniejsze kawałki i polewamy sosem teriyaki.

Na patelni rozgrzewamy olej i dajemy filety z łososia. Następnie obracamy odrębnie – dość delikatnie i smażymy około 2 minut z każdej strony. Po usmażeniu, przykrywamy na chwilę patelnię z rybą i zostawiamy.

Podajemy łososia z kurkami i prostą sałatką z pomidorkami i młodą cebulką.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.