Dorsz to dobra, biała ryba. Najlepiej smakuje usmażony na maśle z ziemniakami i kiszoną kapustą. To ulubiona wersja moich dzieci. Czy byli mali czy są dorośli, to wracają do tych smaków.
Ale dzisiaj mam coś innego z dorszem. Mleczko kokosowe, chilli, cieciorka, limonka… Wszystko dało pyszny i niezwykły smak niby prostej rybie jaką jest dorsz. Jeśli lubicie eksperymenty kulinarne i smakowe, to ta wersja dorsza Wam posmakuje.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/01/DA37C403-6B87-4447-8994-FE736503B105-683x1024.jpeg)
Składniki
Polędwiczki z dorsza – około 600 g,
Szklanka mleczka kokosowego,
Puszka krojonych pomidorów,
4 ząbki czosnku,
Natka pietruszki,
Sok z 1/2 limonki,
Papryczka chilli,
Szklanka ugotowanej cieciorki,
Sól, pieprz,
Wykonanie
Polędwiczki z dorsza myjemy, suszymy i kroimy w mniejsze kawałki. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i podsmażamy kawałki dorsza po 2 minuty z każdej strony.
Wyjmujemy dorsza na talerz i na tej samej patelni dodajemy oliwę, pokrojony w plasterki czosnek, papryczkę chilli pokrojoną w plasterki i chwilę podsmażamy. Dodajemy mleczko kokosowe, pomidory, papryczkę chilli, mieszamy i zagotowujemy. Następnie dodajemy kawałki dorsza, cieciorkę i zagotowujemy na małym ogniu wszystko około 4- 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na koniec dodajemy natkę pietruszki i skrapiamy sokiem z limonki.
Podajemy z ryżem przygotowanym jak risotto.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/01/B679E60F-B20F-4318-B692-9E9EE2448C5A-683x1024.jpeg)
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/01/B8FAE5F8-F3B9-4CA4-A5D4-5966A275E145-1024x683.jpeg)
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz