polędwiczki z dorsza w sosie z mleczka kokosowego, pomidorów i chilli


Dorsz to dobra, biała ryba. Najlepiej smakuje usmażony na maśle z ziemniakami i kiszoną kapustą. To ulubiona wersja moich dzieci. Czy byli mali czy są dorośli, to wracają do tych smaków.
Ale dzisiaj mam coś innego z dorszem. Mleczko kokosowe, chilli, cieciorka, limonka… Wszystko dało pyszny i niezwykły smak niby prostej rybie jaką jest dorsz. Jeśli lubicie eksperymenty kulinarne i smakowe, to ta wersja dorsza Wam posmakuje.


Składniki

Polędwiczki z dorsza – około 600 g,

Szklanka mleczka kokosowego,

Puszka krojonych pomidorów,

4 ząbki czosnku,

Natka pietruszki,

Sok z 1/2 limonki,

Papryczka chilli,

Szklanka ugotowanej cieciorki,
Sól, pieprz,

Wykonanie

Polędwiczki z dorsza myjemy, suszymy i kroimy w mniejsze kawałki. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i podsmażamy kawałki dorsza po 2 minuty z każdej strony.
Wyjmujemy dorsza na talerz i na tej samej patelni dodajemy oliwę, pokrojony w plasterki czosnek, papryczkę chilli pokrojoną w plasterki i chwilę podsmażamy. Dodajemy mleczko kokosowe, pomidory, papryczkę chilli, mieszamy i zagotowujemy. Następnie dodajemy kawałki dorsza, cieciorkę i zagotowujemy na małym ogniu wszystko około 4- 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

Na koniec dodajemy natkę pietruszki i skrapiamy sokiem z limonki.

Podajemy z ryżem przygotowanym jak risotto.



Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.