Proste i szybkie do zrobienia kotleciki z ryby z dodatkiem koperku.
Jak mamy 1 lub 2 filety z ryby i nie starcza nam na obiad dla rodziny, to można zrobić z nich kotleciki. Są fajne dla dzieci bo nie mają ości i dodatkowo smakują wybornie. Nie trzeba za wiele dodatków bo koperek jest idealny do ryby.
Do tego sałatka z kalafiora i rzodkiewki, młode ziemniaki i jest pyszny, letni obiad.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/06/92A63D5A-825F-45A3-998F-E6705DFC06C1-682x1024.jpeg)
Składniki:
1, 2 filety z ryby ( dorsz, pstrąg…),
1 jajko,
Mały pęczek koperku,
1 czerstwa bułka,
1 ząbek czosnku
Sól, pieprz,
Sok z jednej cytryny
Bułka tarta,
Sałatka z kalafiora:
1/2 kalafiora,
pęczek rzodkiewek,
Pęczek szczypiorku,
sok z cytryny,
sól, pieprz,olej słonecznikowy
Wykonanie:
Filet z ryby czyścimy z ości i kroimy na kawałki. Do malaksera wkładamy rybę miksujemy około 1 minuty aby ryba była w małych kawałkach.
Czerstwą bułkę moczymy w mleku a następnie odciskamy.
Taką zmieloną rybę wyjmujemy z malaksera do miski, dodajemy jajko, odciśniętą bułkę, sól, pieprz, łyżeczkę soku z cytryny, drobno pokrojony koperek, wyciśnięty czosnek i mieszamy.
Następnie formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu około 5 minut .
Podajemy z młodymi ziemniakami i sałatką z kalafiora i rzodkiewki.
Rzodkiewkę myjemy i kroimy w plasterki.
Kalafior myjemy, dzielimy na małe kawałki i sparzamy wrzątkiem. Odcedzamy, przekładamy do miski, dodajemy plasterki rzodkiewki, drobno pokrojony szczypiorek. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i olejem.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/06/5D404383-9A1B-44DE-85E8-B2E496E13909-683x1024.jpeg)
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/06/B529CB64-2E98-44A3-8853-AC9C5B702D5B-682x1024.jpeg)
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz