Roladki z cukinii faszerowane kaszą jaglaną ze szpinakiem i ziołami

Lekkie i bardzo smaczne danie na obiad lub ciepłą kolację. Roladki z cukinii z farszem z kaszy jaglanej, szpinaku, ziół zapieczone w aromatycznym sosie pomidorowym. Lubię takie dania i jeśli mam chwilę to przygotowuję je z różnymi dodatkami: ryżem  z warzywami, różnymi kaszami, serem risotta. Fajne, kolorowe i bardzo smaczne.

Kaszę jaglaną płuczę dość dokładnie i sparzam wrzątkiem więc nie ma goryczy i trochę dziwnego zapachu. Podsmażyłam ją na czosnku, cebuli z dodatkiem szpinaku i natki pietruszki. Zapieczone następnie w aromatycznym sosie pomidorowym wyszły przepyszne i lekkie.

Składniki:

1-2 cukinie średniej wielkości,

Mały karton sosu pomidorowego (typu passata)

Sól, pieprz

2 ząbki czosnku,

1 mała cebula,

Łyżeczka tymianku,

Liść  laurowy,

Natka pietruszki,

¾ szklanki kaszy jaglanej,

2 szklanki wody,

100 g szpinaku,

100 g sera mozarella,

Kawałek sera feta

Oliwa,

Wykonanie

Przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy  pokrojony drobno czosnek. Leciutko podsmażamy na małym ogniu.  Dodajemy sos pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i dusimy na małym ogniu 4 minuty.

Przygotowujemy farsz.

Kaszę przekładamy na sitko, płuczemy zimną wodą a następnie polewamy  wrzątkiem – nie będzie mieć goryczy. Tak przygotowaną kaszę gotujemy w 2 szklankach wody, z  1 liściem laurowym,  na średnim ogniu, pod przykryciem,  do czasu aż wyparuje woda ( około 15-20 minut) – dość często mieszamy kaszę aby  nie przykleiła się do garnka.

Na patelni rozgrzewamy oliwę,  dajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wyciśnięty czosnek, wymyty szpinak i dusimy chwilę na małym ogniu. Następnie dodajemy ugotowaną kaszę,  mieszamy do połączenia wszystkich składników. Na koniec dodajemy pokrojoną  natkę pietruszki.

Cukinię myjemy, suszymy i kroimy na cienkie, długie  plastry. Patelnię grillową rozgrzewamy i   smażymy plastry cukinii  z każdej strony
( powinny być lekko zarumienione).

Każdy plaster cukinii  nadziewamy mieszanką kaszy i zwijamy w rulon – roladkę.

W płaskim naczyniu żaroodpornym wlewamy sos pomidorowy, układamy nadziewane cukinie i przykrywamy folią aluminiową.

Piekarnik nagrzewamy do 200  stopni i pieczemy tak przygotowane cukinie 30  minut.

Ser mozarella i ser feta ścieramy na tarce na grubych oczkach.

Po tym czasie zdejmujemy folie, posypujemy startym serem  i pieczemy jeszcze około 7 minut.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.