Jak nastaje sezon na świeże kurki, to u mnie powstają różne dania z ich udziałem. Są w jajecznicy, omlecie, z łososiem…. Bardzo je lubię.
Dzisiaj pomysł na kurki, które zrobiłam w sosie śmietanowym z cukinią i dałam je do dużych muszli makaronowych. Sos jest dokonały, aromatyczny, z dodatkiem startej cukinii, śmietanki z żółtkami, koperku no i kurki.
Zapieczone krótko z parmezanem są znakomitym daniem na obiad lub ciepłą kolację.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/08/A2AA1B3C-F95B-4915-BFAF-5706510D3490-683x1024.jpeg)
Składniki dla 4 osób:
około 20 sztuk makaronu typu Lumaconi w kształcie dużych muszli,
150 g kurek,
1 mała cukinia,
2 żółtka,
200 ml śmietanki 30 %
1 cebula,
olej, masło
sól, pieprz
parmezan,
Łyżka posiekanego koperku
Wykonanie:
Kurki czyścimy i płuczemy.
Cukinię myjemy i ścieramy na tarku na grubych oczkach.
Śmietanę mieszamy z żółtkami, doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron gotujemy aldente zgodnie z czasem na opakowaniu.
Na patelnię dajemy łyżkę oleju, łyżkę masła, pokrojoną w kostkę cebulę i kurki i smażymy. Po około 6 minutach dajemy startą cukinię i podsmażamy. Dusimy razem ok. 4 minuty.
Śmietanę wlewamy do kurek z cukinią, dodajemy koperek i gotujemy razem około 2 minuty. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Ugotowany makaron nadziewamy farszem i układamy w naczyniu do pieczenia, polewamy sosem, który zostanie.
Posypujemy parmezanem i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, około 5 minut
Wykładamy na talerz i posypujemy parmezanem.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/08/80F971C2-9904-43FB-BC60-F34D70AF4C66-1024x683.jpeg)
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/08/F64E5D33-0217-403F-8380-241975514286-683x1024.jpeg)
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz