Makaron muszle nadziewany sosem z kurek i cukinii

Jak nastaje sezon na świeże kurki, to u mnie powstają różne dania z ich udziałem. Są w jajecznicy, omlecie, z łososiem…. Bardzo je lubię.

Dzisiaj pomysł na kurki, które zrobiłam w sosie śmietanowym z cukinią i dałam je do dużych muszli makaronowych. Sos jest dokonały, aromatyczny, z dodatkiem startej cukinii, śmietanki z żółtkami, koperku  no i kurki.

Zapieczone krótko z parmezanem są znakomitym daniem na obiad lub ciepłą kolację.

Składniki dla 4 osób:

około 20 sztuk makaronu typu Lumaconi w kształcie dużych muszli,

150 g kurek,

1 mała cukinia,

2 żółtka,

200 ml  śmietanki 30 %

1  cebula,

olej, masło

sól, pieprz

parmezan,

Łyżka posiekanego koperku

Wykonanie:

Kurki czyścimy i płuczemy.

Cukinię myjemy i ścieramy na tarku na grubych oczkach.

Śmietanę mieszamy z żółtkami, doprawiamy solą i pieprzem.

Makaron gotujemy aldente zgodnie z czasem na opakowaniu.

Na patelnię dajemy  łyżkę oleju, łyżkę masła,  pokrojoną w kostkę cebulę i kurki i smażymy. Po około 6 minutach   dajemy startą cukinię i podsmażamy. Dusimy razem ok. 4 minuty.

Śmietanę wlewamy do kurek z cukinią, dodajemy koperek  i  gotujemy razem około  2 minuty.  Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Ugotowany makaron nadziewamy farszem i układamy w naczyniu do pieczenia, polewamy sosem, który zostanie.
Posypujemy parmezanem i pieczemy w nagrzanym  do 180 stopni piekarniku, około 5 minut

Wykładamy na talerz i posypujemy parmezanem.


Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.