Roladki z cukinii z farszem ze szpinaku i sera koziego w sosie pomidorowym

Takie dania to kwintesencja końca lata i zbliżającej się jesieni. Lubię cukinię nadziewać różnymi dodatkami i zapiekać w pysznych sosach: pomidorowym, serowym, ziołowym itd.
Tym razem są przepyszne roladki z cukinii nadziane, równie pysznym farszem ze szpinaku i sera koziego i to wszystko zapieczone w aromatycznym sosie pomidorowym. Wszystko łączy się w pieczeniu i smakuje wybornie. 
Koniecznie spróbujcie !

Składniki:

1-2 cukinie średniej wielkości,

Puszka krojonych pomidorów,

100g sera koziego, miękkiego,

Sól, pieprz

2 ząbki czosnku,

Świeży tymianek, bazylia, oregano,

100 g szpinaku,

100 g sera mozarella,

Oliwa,

Wykonanie

Przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy  pokrojony drobno ząbek czosnku. Leciutko podsmażamy na małym ogniu.  Dodajemy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i dusimy na małym ogniu 4 minuty.

Przygotowujemy farsz.

Szpinak myjemy i odcedzamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę,  dajemy pokrojony drobno ząbek czosnku, szpinak i dusimy chwilę na małym ogniu aż szpinak będzie podduszony. Następnie dodajemy  ser kozi,  mieszamy do połączenia wszystkich składników. Doprawiamy solą i pieprzem. 

Cukinię myjemy, suszymy i kroimy na cienkie, długie  plastry. 

Każdy plaster cukinii  nadziewamy mieszanką  szpinaku i sera i zwijamy w rulon – roladkę.

W płaskim naczyniu żaroodpornym wlewamy sos pomidorowy, układamy nadziewane cukinie.

Piekarnik nagrzewamy wcześniej do 200  stopni i pieczemy tak przygotowane cukinie 30  minut. 

Ser mozarella kroimy w plastry.

Po  30 minutach pieczenia dodajemy ser , bazylię i oregano i pieczemy jeszcze około 10 minut aż ser się roztopi. Podajemy same lub z kaszą lub ryżem.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.