Sałatka Nicejska

Znana przez wielu i zapewne lubiana sałatka Nicejska. Występuje w różnych wersjach i z różnymi dodatkami ale tuńczyk, pomidory i jajka muszą w niej być.
Jest jedną z najpopularniejszych sałatek świata. Jest kolorowa, pełna różnych składników i oczywiście bardzo smaczna. Jest też prosta i szybka do przygotowania gdy w domu są potrzebne składniki. Może być na imprezę jak też być daniem na lunch bo jest dość bogata w różne, dobre składniki.
Skoro mamy karnawał to sałatka Nicejska może być idealna dla gości i podana razem z innymi daniami. Ja jestem jej wielbicielką.

Składniki:

1/2 sałaty lodowej lub sałata rzymska,

150 g tuńczyka w oleju,

70 g fasolki szparagowej ugotowanej,

200 g pomidorków koktajlowych,

1/2 czerwonej cebuli,

Około 8 sztuk czarnych oliwek,

3 jajka,

Sos:

4 łyżki oliwy,

1 łyżka soku z cytryny,

1 łyżeczka musztardy Dijon,

1/2 wyciśniętego ząbku czosnku,

sól, i świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

Jajka gotujemy na półtwardo ( 5 minut od momentu jak zaczną wrzeć). Następnie zalewamy zimną wodą, obieramy i kroimy na połówki.

Sałatkę lodową dzielimy na mniejsze kawałki, myjemy i suszymy.

Układamy sałatę na półmisku, Dodajemy połówki jajek, fasolkę, kawałki tuńczyka, pokrojone pomidory, pokrojoną w piórka czerwoną cebulę i na koniec oliwki.
Składniki na sos mieszamy i polewamy sałatkę.


Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.