Znana przez wielu i zapewne lubiana sałatka Nicejska. Występuje w różnych wersjach i z różnymi dodatkami ale tuńczyk, pomidory i jajka muszą w niej być.
Jest jedną z najpopularniejszych sałatek świata. Jest kolorowa, pełna różnych składników i oczywiście bardzo smaczna. Jest też prosta i szybka do przygotowania gdy w domu są potrzebne składniki. Może być na imprezę jak też być daniem na lunch bo jest dość bogata w różne, dobre składniki.
Skoro mamy karnawał to sałatka Nicejska może być idealna dla gości i podana razem z innymi daniami. Ja jestem jej wielbicielką.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/01/792BF6E5-62E2-4C3C-89EB-6E67B58DEDF5-682x1024.jpeg)
Składniki:
1/2 sałaty lodowej lub sałata rzymska,
150 g tuńczyka w oleju,
70 g fasolki szparagowej ugotowanej,
200 g pomidorków koktajlowych,
1/2 czerwonej cebuli,
Około 8 sztuk czarnych oliwek,
3 jajka,
Sos:
4 łyżki oliwy,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżeczka musztardy Dijon,
1/2 wyciśniętego ząbku czosnku,
sól, i świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Jajka gotujemy na półtwardo ( 5 minut od momentu jak zaczną wrzeć). Następnie zalewamy zimną wodą, obieramy i kroimy na połówki.
Sałatkę lodową dzielimy na mniejsze kawałki, myjemy i suszymy.
Układamy sałatę na półmisku, Dodajemy połówki jajek, fasolkę, kawałki tuńczyka, pokrojone pomidory, pokrojoną w piórka czerwoną cebulę i na koniec oliwki.
Składniki na sos mieszamy i polewamy sałatkę.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/01/916810F3-18ED-43EF-BD83-B0D55E1A24B3-682x1024.jpeg)
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/01/46ACE203-64C9-4DF7-8657-119E8AC67350-1024x682.jpeg)
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz