Tort sałatkowy z tuńczyka

 Sałatka z tuńczyka to lubiana przystawka na różne okazje i imprezy.

Dzisiaj mam propozycję na sałatkę z tuńczyka w trochę innej wersji. Tort sałatkowy z tuńczyka. Jest prosty i szybki do zrobienia a wygląda znakomicie. Można go przygotować dzień wcześniej zostawić w lodówce i przed podaniem dopiero polać sosem i ozdobić ulubionymi dodatkami.

Robi się go w formie na tort – małej, średnica 15 cm. Jeśli chcemy zrobić dzień wcześniej, to trzeba taki tort dać na talerz bo wycieka woda z sałatki.

Na sylwestrową imprezę będzie pyszną i pięknie wyglądającą przystawką

Składniki

1 puszka tuńczyka w sosie własnym ( duże kawałki),

1 mała puszka kukurydzy,

3 ogórki korniszony,

3 jajka gotowane na twardo,

1 mała czerwona cebula,

2 łyżki majonezu,

Łyżeczka musztardy,

5  łyżek  gęstego jogurtu greckiego

sól, pieprz do smaku

sok z ½ cytryny

Wykonanie

Jajka gotujemy na twardo, hartujemy zimną wodą i obieramy. Tuńczyka odcedzamy z wody, podobnie kukurydzę . Ścieramy na tarce, na grubych otworach ogórki korniszony i  wystudzone jajka. Cebulę kroimy na drobną kostkę.

Przygotowujemy sos. W misce mieszamy musztardę, majonez, jogurt . Doprawiamy solą i pieprzem.

Na dno małej formy do tortu dajemy folię spożywczą. Następnie układamy warstwami tuńczyka,  doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Drugie dajemy starte jaja, doprawmy solą i pieprzem, potem kukurydza ( znowu sól, pieprz), ogórki i na koniec cebula. Całość polewamy  sosem.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Brenia
    28 grudnia
    Odpowiedz

    W Sylwestra 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.