Grillowany ser Halloumi na szparagach z truskawkami, orzechami i balsamico


Myślę, że taki zestaw jak szparagi, ser Halloumi, truskawki i balsamico to jest przepyszne danie. Dodałam też do tego idealnego zestawu orzeszki fistaszki, karmelizowane w miodzie i occie balsamicznym. Wierzcie mi, że było to coś nadzwyczajnego. Moja koleżanka, która odwiedziła mnie i na tę okazję zrobiłam kolację w tej wersji, orzekła, że było to jedno z najlepszych dań jakie ostatnio jadła. Do tego lampka białego, schłodzonego wina i miałyśmy ucztę.

Uwielbiam ten czas kiedy mamy świeże warzywa, owoce i można robić z nich proste i pyszne dania.

Składniki

Ser Halloumi,

Pęczek szparagów zielonych,

Truskawki,

Garść wyłuskanych orzechów ( fistaszki),

3 łyżki octu balsamico,

Łyżeczka miodu,

2 ząbki czosnku,

Sól, pieprz,

Oliwa,

Wykonanie

Truskawki czyścimy , myjemy i kroimy w ćwiartki.

Szparagi czyścimy, odkrawamy końcówki i myjemy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dajemy plasterki czosnku, szparagi i chwilę dusimy ( około 3 minuty). W międzyczasie, orzechy dajemy na patelnię, dodajemy miód, ocet balsamiczny i gotujemy chwilę, mieszając od czasu do czasu. Ocet wyparuje i zrobi się gęsty sos z orzechami.

Ser Halloumi grillujemy.

W płaskiej misce/talerzu układamy szparagi razem z czosnkiem, na to dajemy grillowany ser, truskawki, orzechy w balsamico i polewamy dodatkowo oliwą i sosem balsamico.

Całość można jeszcze doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Uważamy na sól bo ser jest dość słony.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.