Szparagi duszone na maśle z caprese

 

Piękne słońce, ciepło, to aż chce się żyć. W takie dni chętnie szukamy dań lekkich, z warzywami i prostych do zrobienia.

Dzisiaj takie właśnie danie z polskimi szparagami, łatwe i szybkie do zrobienia.

Szparagi wcześniej lekko dusimy na maśle, z dodatkiem czosnku, chilli i białego wina. Potem wszystko zapiekamy do roztopienia się sera.

 

Składniki na 2 porcje:

Pęczek  zielonych szparagów,

4  ząbki  czosnku,

1 papryczka chilli,

1/3 szklanki białego wina,

2  łyżki masła

sól i pieprz do smaku,

pomidory,

mozarella,

świeże listki bazylii,

Przygotowanie:

Zielone szparagi myjemy, zdrewniałe końcówki odkrawamy i kroimy na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki,  chilli pokrojone w plasterki, szparagi, wino i dusimy 4 minuty, mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podduszone szparagi przekładamy do naczynia żaroodpornego, dajemy plasterki pomidorów, naprzemiennie z plasterkami sera i pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanych do 180 stopni.

Podajemy ze świeżymi listami bazylii.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.