Tradycyjny hummus z różnymi dodatkami


Hummus to prosta pasta z ciecierzycy ale jak doda się do niej różne dodatki, to mamy talerz pyszności. Do takiej wersji hummusu zmobilizował mnie mój syn, który był ostatnio w Tel -Awiwie i zajadał się tam oczywiście hummusem.

Pytam się go jak tam smakuje hummus i z czym się go jada. No i syn podpowiedział, że jadł tam hummus z różnymi dodatkami ( oliwki, feta, cebula…) Najczęściej jest to tradycyjny hummus czyli ciecierzyca, pasta tahini, czosnek, bardzo zimna woda. Mój też jest tradycyjny i prosty. Ważne jest tu aby ciecierzyca była dobrze ugotowana bo wtedy będą grudki. Dlatego dodaje się do gotowania sodę. Następną ważną sprawą jest blendowanie przez około 3 minuty i na koniec dodanie bardzo zimnej, wręcz lodowatej wody. Hummus jest kremowy, delikatny.

Ja jestem wielbicielką hummusa więc postanowiłam zrobić talerz z humusem i różnymi dodatkami, które miałam w domu. Wyszło to pyszne i bardzo kolorowe.

Składniki

1 szklanka suchej ciecierzycy,

½ szklanki pasty tahini,

5 łyżek soku z cytryny,

Około 1/3 szklanki bardzo zimnej przegotowanej wody,

4 ząbki czosnku,

1 łyżeczka sody,

Sól,

Natka pietruszki, papryczka chilli, oliwa, pomidorki, truskawki, oliwki, cebula, słodka papryka w proszku,feta,

Wykonanie

Suchą ciecierzycę płuczemy a następnie zalewamy zimną wodą i moczymy całą noc/dzień, na koniec odcedzamy. Po tym czasie dodajemy sodę do garnka, świeżą wodę ( sporą ilość) i gotujemy ciecierzycę aż będzie miękka. Odcedzamy i studzimy.

Przygotowujemy hummus. Do blendera dajemy ugotowaną i wypłukaną ciecierzycę, pastę tahini, sok z cytryny, wyciśnięte ząbki czosnku i blendujemy aż nie będzie grudek ( około 3 minut). Następnie dodajemy po trochę bardzo zimnej wody i cały czas blendujemy, do czasu aż masa będzie mieć kremową, lekką konsystencję. Doprawiamy solą.

Gotową przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.

Ja do takiego hummus dodałam różne pyszne dodatki i było to coś przepysznego z kromeczką chleba.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.