Odrywane bułeczki drożdżowe z rabarbarem


Ciasto drożdżowe to najpyszniejszy klasyk w słodkiej kuchni. Ile razy przygotowuję coś ze słodkości drożdżowych wracają do mnie wspomnienia z dzieciństwa. Moja mama robiła najpyszniejsze drożdżowe wypieki. Często, rano w sobotę budził mnie zapach drożdżowego wypieku. Schodziłam i na stole czekały już albo rogaliki drożdżowe, albo bułeczki, albo po prostu ciasto drożdżowe z blachy. W sezonie drożdżowe wypieki były z różnymi, sezonowymi owocami: truskawkami, rabarbarem, jagodami, jabłkiem, wiśnią… Ale często były z domową konfiturą, robioną oczywiście przez mamę. Takie pyszne poranki u mojej mamy znają też moje dzieci bo jak jeździły do babci na wakacje, to mama dogadzała wnukom jak tylko mogła.

Dzisiaj jeden z takich klasyków drożdżowych czyli odrywane bułeczki z nadzieniem z rabarbaru. Są puszyste, delikatne i najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Ciasto drożdżowe trochę się przygotowuje ale w smaku jest niezastąpione.

Jeśli nie robicie w domu dżemów czy konfitur, to mogę polecić do takich drożdżowych wypieków wyroby z Manufaktury Wielkopolskiej. Manufaktura Wielkopolska to polskie smaki, najlepsze, takie jak u mamy. Z okazji zbliżającego się dnia mamy aż do 30 czerwca możecie zakupić ich produkty z dodatkowym 10% rabatem na stronie: https://www.manufaktura-wielkopolska.pl/ na hasło: durszlak 10

Orzeźwiające, idealne na lato kompoty, w 100% naturalne, pozbawione dodatków, konserwantów i cukru miody, pełne smaku lata konfitury.

Składniki

3 szklanki mąki,

40 g drożdży

¾ szklanki mleka,

2 jajka,

2 żółtka

½ szklanki cukru,

1 mały cukier waniliowy,

50 g masła,

Parę gałązek rabarbaru,

2 łyżki cukru

Wykonanie

Jajka i drożdże wyjmujemy wcześniej z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Mleko podgrzewamy tak aby było ciepłe ale nie gorące.

Do naczynia z ciepłym mlekiem rozkruszamy drożdże, dodajemy połowę cukru, łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na chwilę aby zaczyn urósł ( około 30 minut).

Masło topimy i schładzamy.

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostały cukier, jajka, żółtka, cukier waniliowy i wyrośnięty zaczyn; mieszamy aż wszystko się połączy a następnie dodajemy stopione masło- dalej wyrabiamy około 15 min.

Gotowe ciasto odstawiamy, przykryte do wyrośnięcia, około godzinę.

Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki. Cukier dodajemy dopiero przed samym nadziewaniem do ciasta bo wcześniej puści za dużo soku.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na deskę, podsypujemy delikatnie mąką, rozkładamy ręką delikatnie na średnią grubość i wykrawamy ( np. szklanką) małe koła.

Nakładamy po 2-3 kawałki rabarbaru z cukrem a następnie formujemy na kształt kulki .

Formę na tort smarujemy masłem i układamy bułeczki w torownicy – dość gęsto. Gotowe zostawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 40 minut.

Jak bułeczki podrosną smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem.

Pieczemy w 180 stopniach 30- 40 minut.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.