Kolorowa sałatka warstwowa na Wielkanoc

W tym roku Wielkanoc ma być szybka i prosta i takie też są przepisy, które dla was przygotowuje. Wiadomo, że gdy nie z naszej woli zmieniają się plany to i chęci na organizację świąt nieco spadają. Mimo to ja zachęcam was właśnie do takich prostych, ładnych kolorowych dań na śniadanie wielkanocne.

Składniki:

1 mały brokuł,

4 plastry wędzonego łososia,

Pomidor,

1/2 czerwonej cebuli,

2 jajka,

Cytryna,

Sos:

3 łyżki jogurtu naturalnego,

Łyżka majonezu,

Łyżka chrzanu,

1  wyciśnięty ząbku czosnku,

Szczypior

sól, i świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo ( 7 minut od momentu jak zaczną wrzeć).

Następnie zalewamy zimną wodą, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.

Brokuł myjemy i gotujemy około 5 minut, na al dente. Odcedzamy i studzimy.

Czerwoną cebulę kroimy w cienkie plasterki.

Układamy  na półmisku partiami: brokuły, jajka, pokrojone w małe kawałki pomidory, czerwoną cebulę, rozdrobnionego wędzonego łososia. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Składniki na sos mieszamy i polewamy sałatkę. Całość skrapiamy sokiem z cytryny.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.