Rillettes z łososia

Rillettes to smarowidło do chleba. Robi się je najczęściej z mięsa – wieprzowego, kaczki, gęsi ale jest też dobre z ryb.

Moja wersja to smarowidło z łososia pieczonego i wędzonego. Dodałam sok z cytryny i musztardę dijon bo sam łosoś jest dość delikatny w smaku. Doskonałego smaku dopełnił świeży koperek i szczypiorek.

Jest doskonałe na kanapki, grzanki z białym schłodzonym winem wręcz znakomite. Na letnie, i nie tylko kolacje i imprezy doskonały.

Składniki

Filet z łososia – około 300g,

Filet z łososia wędzony – około 120 g,

2 łyżki posiekanego koperku,

3 łyżki gęstej śmietany 18 %,

1 łyżeczka musztardy dijon,

 Łyżka drobno pokrojonego szczypiorku,

3- 4 łyżki soku z cytryny

sól , pieprz

Wykonanie

Filet łososia czyścimy z ości ( jeśli są) myjemy, suszymy.  Łososia układamy na folii aluminiowej, doprawiamy  solą, pieprzem, skrapiamy oliwą, przykrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.
Po upieczeniu skrapiamy łososia sokiem z cytryny. Studzimy i rozdrabniamy na malutkie kawałki.

Wędzonego łososia kroimy bardzo drobno. Do miski dajemy jednego i drugiego łososia, dodajemy śmietanę, musztardę, sok z cytryny, koperek, szczypiorek, sól, świeżo zmielony pieprz i mieszamy.  Chłodzimy chwilę w lodówce i podajemy np.  z grzankami i ogórkami.


Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.