Pasta z pieczonej dyni z prażonym słonecznikiem

Domowe, warzywne pasty to znakomity dodatek do chleba, najlepiej domowego. Dynia to królowa jesieni i zimy i można z niej przygotowywać różne pyszności. Upieczona wcześniej w aromatycznych przyprawach będzie bazą do pysznych dań : past, sałatek, makaronów itd.

U mnie dzisiaj doskonała w smaku pasta do chleba z pieczonej dyni i prażonego słonecznika. Jak uprażymy słonecznik, to zmienia on smak, jest lekko orzechowy. 
W połączeniu z aromatyczną dynią daje nam znakomitą pastę do smarowania chleba. Dodajcie jeszcze pokruszony ser feta i szczypior – pyszności.

Składniki

Kawałek dyni prowansalskiej – około 300g

Kawałek sera feta – 100 g,

4 łyżki ziaren słonecznika,

Sól, pieprz,

 Ząbek czosnku,

Sok z 1/2 limonki

Do pieczenia dyni:  świeżo zmielony pieprz, sól, oliwa, wyciśnięte 2 ząbki czosnku, chill w proszku, łyżeczka tymianku

Wykonanie

Zaczynamy od upieczenia dyni. Dynię myjemy i kroimy na małe kawałki, przekładamy do większego naczynia żaroodpornego, dajemy wyciśnięte ząbki czosnku,  pieprz, sól, chilli, tymianek. Polewamy oliwą  i mieszamy.Piekarnik nagrzewamy wcześniej do temp. 200  stopni i pieczemy dynię około 30  minut. Bez przykrycia.
Słonecznik  prażymy na patelni, na wolnym ogniu około 10 minut.

Upieczoną i wystudzoną dynię obieramy ze skóry i dajemy do blendera. Dodajemy uprażony słonecznik, wyciśnięty ząbek czosnku, sok z limonki, sól, pieprz. Blendujemy chwilę.

Pastę przekładamy do miski, dodajemy pokruszony ser feta, szczypior i polewamy oliwą.

Podajemy z chlebem lub grzankami.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Brenia
    17 listopada
    Odpowiedz

    🙂 Atrakcyjna i pyszna !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.