Domowe, warzywne pasty to znakomity dodatek do chleba, najlepiej domowego. Dynia to królowa jesieni i zimy i można z niej przygotowywać różne pyszności. Upieczona wcześniej w aromatycznych przyprawach będzie bazą do pysznych dań : past, sałatek, makaronów itd.
U mnie dzisiaj doskonała w smaku pasta do chleba z pieczonej dyni i prażonego słonecznika. Jak uprażymy słonecznik, to zmienia on smak, jest lekko orzechowy.
W połączeniu z aromatyczną dynią daje nam znakomitą pastę do smarowania chleba. Dodajcie jeszcze pokruszony ser feta i szczypior – pyszności.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2019/11/9E85B28D-CF82-427C-8D30-84ABC3A3D3B8-683x1024.jpeg)
Składniki
Kawałek dyni prowansalskiej – około 300g
Kawałek sera feta – 100 g,
4 łyżki ziaren słonecznika,
Sól, pieprz,
Ząbek czosnku,
Sok z 1/2 limonki
Do pieczenia dyni: świeżo zmielony pieprz, sól, oliwa, wyciśnięte 2 ząbki czosnku, chill w proszku, łyżeczka tymianku
Wykonanie
Zaczynamy od upieczenia dyni. Dynię myjemy i kroimy na małe kawałki, przekładamy do większego naczynia żaroodpornego, dajemy wyciśnięte ząbki czosnku, pieprz, sól, chilli, tymianek. Polewamy oliwą i mieszamy.Piekarnik nagrzewamy wcześniej do temp. 200 stopni i pieczemy dynię około 30 minut. Bez przykrycia.
Słonecznik prażymy na patelni, na wolnym ogniu około 10 minut.
Upieczoną i wystudzoną dynię obieramy ze skóry i dajemy do blendera. Dodajemy uprażony słonecznik, wyciśnięty ząbek czosnku, sok z limonki, sól, pieprz. Blendujemy chwilę.
Pastę przekładamy do miski, dodajemy pokruszony ser feta, szczypior i polewamy oliwą.
Podajemy z chlebem lub grzankami.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2019/11/C1663A09-70EF-4F65-8A00-B864826DD8D4-1024x683.jpeg)
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2019/11/8884CA83-3CB2-4881-A298-7604F1C36408-683x1024.jpeg)
Bardzo atrakcyjna propozycja!
🙂 Atrakcyjna i pyszna !