Sałatka z pieczoną dynią, serem kozim i owocami granatu z Sardynii

Jak wróciłam dzisiaj z Sardynii i znalazłam w lodówce kawałek dyni, to od razu pomyślałam, że trzeba ją upiec i zrobić sałatkę. Było też pół sałaty lodowej, ser kozi i inne dodatki. Jedną rzecz przywiozłam z Sardynii do tej sałatki – to granat. Świeży, z targu, prosto z drzewka. Smak takiego granatu jest niezwykły: soczysty, lekko słodki, dużo soku. Tak jak ze wszystkim co jest świeże, regionalne i prosto z drzewa. Oczywiście, że można dodać granat dostępny w naszych sklepach.
Kolorowe sałatki to lekarstwo nie tylko dla oczu ale też dla duszy i podniebienia o tej porze roku. Im bardziej będą kolorowe i aromatyczne, tym bardziej będzie nam milej i fajniej w jesienne i zimowe wieczory.

Składniki

Kawałek dyni prowansalskiej – około 300gKawałek sera koziego – 100 g

Sałata lodowa,

Sól, pieprz,

2 ząbki czosnku,

1/2 łyżeczki chilli w proszku,

płatki migdałów – 2 garści,

Owoce granatu,

Do pieczenia dyni:  świeżo zmielony pieprz, sól, oliwa, wyciśnięte 2 ząbki czosnku, chill w proszku

Sos

3 łyżki oliwy,

Łyżka płaska miodu,

1 łyżeczka musztardy Dijon,

Sok  z ½ cytryny

Wykonanie

Zaczynamy od upieczenia dyni. Dynię myjemy i kroimy na małe kawałki, przekładamy do większego naczynia żaroodpornego, dajemy wyciśnięte ząbki czosnku,  pieprz, sól, chilli, Polewamy oliwą  i mieszamy.

Piekarnik nagrzewamy wcześniej do temp. 200  stopni i pieczemy dynię około 30  minut. Bez przykrycia.
Płatki migdałowe prażymy na patelni, na wolnym ogniu około 10 minut.

Sałatę lodową  myjemy, suszymy, dzielimy na mniejsze kawałki  i przekładamy do miski.

Następnie dodajemy wystudzoną dynię ( średnie kawałki)  na to  dajemy ser kozi i pestki granatu.

Przygotowujemy sos. Do miseczki dajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Sałatkę  polewamy sosem. 
Dodatkowo posypujemy sałatkę  świeżo zmielonym pieprzem, solą i prażonymi płatkami migdałowymi.

Podajemy z grzankami czosnkowymi z serem mozarella.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.