Jutro Walentynki i kolor czerwony będzie obowiązującym, również w kuchni. Nie dawno był tłusty czwartek i może nie wszyscy mają już ochotę na słodkie.
Sałatka z pieczoną w aromatycznych przyprawach marchewką, sosem tahini, owocami granatu i pistacjami może być idealną kolacją na taką okazję.
Marchewka nie tylko jest pięknie czerwona ale też pyszna. To miłego świętowania 🙂
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2021/02/8AFA93F6-3DD6-4588-BFFB-A973B28D8177-682x1024.jpeg)
Składniki dla 2 osób
7-8 mniejszych marchewek,
Sałatka,
Sól, pieprz,
Owoce granatu,
Sok z ½ limonki,
Pistacje
Do pieczenia marchewki: 2 ząbki czosnku, świeżo zmielony pieprz, sól, ½ łyżeczki kuminu, troszkę chilli w proszku lub suszone płatki chilli jeśli chcemy żeby była pikantna, oliwa, łyżka syropu klonowego, łyżka octu winnego
Sos3-4 łyżki tahini,
Ząbek czosnku,
sól, pieprz
Wykonanie
Zaczynamy od upieczenia marchewki.
Marchew myjemy, obieramy i kroimy na paski średniej wielkości, przekładamy do naczynia żaroodpornego, dajemy wszystkie przyprawy do pieczenia . Polewamy oliwą, syropem klonowym i octem winnym i mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy wcześniej do temp. 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Bez przykrycia.
Sałatkę myjemy, suszymy i przekładamy do miski, dodajemy wystudzoną marchew. Skrapiamy sokiem z limonki.
Przygotowujemy sos.
Do miseczki dajemy pastę tahini, wyciśnięty czosnek, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Sałatkę polewamy sosem. Dodajemy owoce granatu, pistacje i dodatkowo posypujemy sałatkę świeżo zmielonym pieprzem i solą.
Podajemy z grzankami.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2021/02/80D6AFC1-64D8-4590-A3F7-F9ECB0750818-682x1024.jpeg)
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2021/02/6AB8F0A7-B386-4F2D-821F-97B5BC2CD77C-1024x682.jpeg)
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz