Najlepsza na śniadanie, tradycyjna, klasyczna pasta jajeczna. Nie potrzeba za wiele czasu i produktów żeby ją przygotować a jest niezawodna do kanapek. Oczywiście, podstawą są dobre jajka, od szczęśliwych kur.
W zimie dodaję do niej bardzo drobno pokrojoną cebulkę ale w lecie obowiązkowo szczypior, grubszy z białymi końcówkami. Mniam…
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/08/3AF2CF68-E024-4B54-BDF0-420CBB8B2061-e1598619333861-682x1024.jpeg)
Składniki:
4 jajka ugotowane na twardo,
2 łyżki majonezu,
Łyżeczka musztardy – u mnie Dijon,
Kilka kropli soku z cytryny,
Sól, pieprz,
Dużo szczypiorku / cebula średnia
Wykonanie:
Jajka kroimy w drobną lub średnią kostkę ( jak lubimy ), dajemy do miski. Dodajemy majonez, musztardę, sok z cytryny, pieprz i mieszamy. Sprawdzamy jak jest słona bo majonez jest dość słony więc ewentualnie doprawiamy solą do smaku.
Dodajemy pokrojony drobno szczypior. W zimie jak nie ma dobrego szczypioru, dodaje bardzo drobno pokrojoną cebulę.
Pastę dajemy do lodówki bo najlepsza jest jak poleży przynajmniej 2 godziny w zimnie.
Smacznego !
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/08/106EB3D8-CEAC-4225-8CCD-E4F762028B90-e1598619321999-682x1024.jpeg)
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/08/230E5AD8-546A-4C69-8952-178C08144E4B-1024x682.jpeg)
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz