Klasyczna pasta jajeczna

Najlepsza na śniadanie, tradycyjna, klasyczna pasta jajeczna. Nie potrzeba za wiele czasu i produktów żeby ją przygotować a jest niezawodna do kanapek. Oczywiście, podstawą są dobre jajka, od szczęśliwych kur.
W zimie dodaję do niej bardzo drobno pokrojoną cebulkę ale w lecie obowiązkowo szczypior, grubszy z białymi końcówkami. Mniam…

Składniki:

4 jajka ugotowane na twardo,

2 łyżki majonezu,

Łyżeczka musztardy – u mnie Dijon,

Kilka kropli soku z cytryny,

Sól, pieprz,

Dużo szczypiorku / cebula średnia

Wykonanie:

Jajka  kroimy w drobną lub średnią kostkę ( jak lubimy ), dajemy do miski. Dodajemy majonez, musztardę, sok z cytryny, pieprz  i mieszamy. Sprawdzamy jak jest słona bo majonez jest dość słony więc ewentualnie doprawiamy solą do smaku.
Dodajemy pokrojony drobno szczypior. W zimie jak nie ma dobrego szczypioru, dodaje bardzo drobno pokrojoną cebulę.
Pastę dajemy do lodówki bo najlepsza jest jak poleży  przynajmniej 2 godziny w zimnie.

Smacznego !

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.