Pasta ze szprotek z serem mascarpone podana ze szczypiorkiem

Szybka ale bardzo smaczna pasta ze szprotek, serka mascapone i sera feta.  Jest prosta i szybka do zrobienia a jeśli ją podamy w formie kul obtoczonych w szczypiorku, kaparach czy też innych ziołach to będzie efektownym dodatkiem do chleba, krakersów na imprezie. Taka pasta będzie idealną przekąską z różnymi dodatkami :  marynowane papryczki chilli, kapary, ogórki kiszone, co tam lubimy.

Nie wiem jak Wy ale ja lubię pasty z dodatkiem różnych ryb w puszce. Świetnie sprawdzają się jako smarowidła do domowego chleba.

DSC_1040

Składniki:

puszka szprotek w oleju,

100 g serka mascarpone,

2 łyżki sera feta,

Sól, pieprz

Sok z ½ cytryny,

Szczypior,

Kapary ,

Marynowane papryczki chilli

Wykonanie

Puszkę szprotek otwieramy, odcedzamy z oleju i przekładamy do miski. Dodajemy serek mascarpone, 2 łyżki sera feta, sok z cytryny, sól, pieprz i widelcem rozdrabniamy wszystkie składniki na pastę. Dajemy do lodówki na około godzinę aby pasta stężała.

Szczypior kroimy w paski. Kapary odcedzamy z wody i jeśli są duże kroimy w paski.

Z pasty dobrze schłodzonej formujemy kule, obtaczamy je w szczypiorku i kaparach. Dodajemy marynowaną papryczkę chilli, kapry. Podajemy z grzankami z domowego chleba.

DSC_1046 DSC_1032

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.