Pasta Lary z białej fasoli

Ta pasta powstała na prośbę mojej koleżanki z pracy – Lary. Lara jest miłośniczką dobrego, zdrowego jedzenia i często sama przygotowuje posiłki z dobrych, naturalnych  produktów.

Jak zrobię coś nowego do jedzenia i zabiorę do pracy to Lara jest doskonałą Testerką moich dań.
Piecze też sama chleb na zakwasie więc lubi dobre pasty do smarowania chleba.

Kiedyś poprosiła mnie o zrobienie pasty z białej fasoli. “Brenia taka żeby była dobra do codziennego smarowania chleba z różnymi dodatkami”.

Tak powstała ta pasta, została przetestowana w pracy, w tym przez Larę.
Wszystkim smakowała więc jest przepis  dla chętnych domowej pasty do smarowania chleba.

Składniki:

Puszka białej fasoli ,

1 cebula,

1 kwaśne jabłko,

Łyżka suszonego majeranku,

1/3 szklanki ziaren dyni,

Ząbek czosnku,

Łyżka soku z cytryny,

Sól, pieprz

Marynowane ogórki

Wykonanie

Ziarna dyni prażymy na małym ogniu około 7-10 minut ale pilnujemy żeby się nie przepaliły bo będą gorzkie. Studzimy.
Jabłko obieramy i kroimy w talarki, cebulę w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, dodajemy  cebulę, majeranek i jabłko, sól i dusimy około 5-7 minut na średni ogniu ale pilnujemy żeby cebula nie przepaliła się. Studzimy.

Do blendera dajemy odcedzoną i wypłukaną fasolę, prażone ziarna dyni,  jabłka z cebulą, sok z cytryny, wyciśnięty czosnek,  około 2-3  łyżek oliwy i blendujemy wszystko. Jak będzie za gęste to dolewamy wodę.

Doprawiamy solą  i pieprzem.

Podajemy z chlebem i marynowanymi ogórkami.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.