Pasty z fasoli z pieczoną papryką i buraczkami

Jest to propozycja na pasty do chleba  dla miłośników bezmięsnych potraw  i fasoli . Pieczoną paprykę robię bardzo często bo jest bardzo dobra zarówno jako dodatek do sałatki, do kanapki, do tortilli itd… jak też jako samodzielne danie. Tym razem zrobiłam pieczoną paprykę jako dodatek do pasty z fasoli.

Druga propozycja to pasta, również z fasoli ale z dodatkiem pieczonych buraczków. Dodałam do niej szczyptę tymianku, sok z cytryny, ząbki czosnku i wyszła pyszna i kolorowa pasta do chleba. Oliwy dodajemy około 3-4 łyżek ale jeśli pasta byłaby za sucha to dajemy tyle aby pasta była kremowa, dobrze się smarowała.

Fasoli zazwyczaj gotuję więcej  bo  wtedy mogę robić różne pasty i dania z fasoli.

IMAG2425

Składniki:

Pasta z pieczoną papryką

30 dag   fasoli ( jaśka),

Sól, pieprz,

2 papryki upieczone  

2 ząbki czosnku,

3-4 łyżki oliwy,

Pasta z buraczkami

30 dag   fasoli ( jaśka),

Sól, pieprz,

3 upieczone buraczki,

2 ząbki czosnku,

Sok z ½ cytryny,

Szczypta tymianku,

3-4 łyżki oliwy,

Wykonanie:

Pasta z pieczona papryką.

Fasolę jeśli jest sucha, wcześniej moczymy 10 godz a następnie gotujemy do miękkości  i studzimy. Paprykę  pieczemy zgodnie z przepisem (link).

Do blendera dajemy ugotowaną fasolę, upieczona paprykę, czosnek, oliwę, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie rozdrabniamy na gładką masę.

Pasta z pieczonymi buraczkami

Fasolę przygotowujemy podobnie jak do pasty z papryką. Buraczki ze skórą  myjemy  i pieczemy w folii około 1 godz. Do blendera  dajemy wszystkie składniki  ( buraki, fasolę, czosnek, tymianek, oliwę)  i rozdrabniamy na gładką masę. Na koniec doprawiamy jeszcze solą i pieprzem, sokiem z cytryny– jeśli jest taka potrzeba.

 IMAG2406 IMAG2436

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.