Pasta z sardynek i bryndzy

Pasta z sardynek i bryndzy to smaczny i dobry zamiennik dla masła. Nie wiem jak Wy ale ja lubię bryndzę jako smarowidło do chleba. Ma ona specyficzny smak i wspaniale łączy się z różnymi składnikami, stając się pyszną pastą do smarowania chleba. Dzisiaj proponuję połączenie tradycyjnych sardynek w oleju z bryndzą. Do tego dodajemy nasze ulubione warzywa (pomidor, świeży ogórek, itd.) i mamy pyszne kanapki.  Zapewniam, że będziecie miło zaskoczeni smakiem  tej pasty.

 

Składniki:

puszka sardynek w oleju,

1 mała kostka bryndzy – 10 dag,

1 łyżka jogurtu naturalnego,

1 łyżka majonezu,

Szczypior,

Sól, pieprz

Sok z ½ cytryny

Wykonanie

Puszkę sardynek otwieramy, odcedzamy z oleju i przekładamy do blendera. Dodajemy bryndzę, jogurt, majonez, sok z cytryny, sól, pieprz i rozdrabniamy wszystkie składniki. Szczypior myjemy, kroimy na małe kawałki, dodajemy do pasty i mieszamy łyżką- już nie używamy blendera.  Pastą smarujemy chleb – najlepiej własnoręcznie upieczony, dodajemy np. rzodkiewkę, pomidor, plasterki świeżego ogórka i  mamy pyszne kanapki.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 4

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.