Rillettes z mięsa wieprzowego czyli pyszne smarowidło do chleba

Chodzę czasami do Charlotte na pyszne kanapki z różnymi, pysznymi dodatkami. Jednym z nich było rillettes z wieprzowiny. Z pysznym chlebem i ogórkiem smakowało wybornie. 
Postanowiłam zrobić swoje, domowe. Poczytałam trochę w internetach jak to się robi, co dodaje i zrobiłam swoją wersję.  Jak miałam gości, to postanowiłam ich uraczyć takim smarowidłem na moim chlebie, z domowym ogórkiem kiszonym. 
Zabrałam też do pracy słoiczek bo tam są wyborni smakosze.  Głosy pierwsze, po spróbowaniu były takie, że to smak dzieciństwa, ciocia, babcia na wsi takie robiły. Wyszło rzeczywiście coś pysznego do chleba a z dodatkiem kiszonego, domowego ogórka to po prostu rarytas. 


Składniki:

600 g karkówki,

250 g surowego boczku,

2 liście laurowe,

3 ziarna ziela angielskiego,

2 ząbki czosnku,

1 cebula,

2 ziarenka jałowca,

4 ziarna goździków,

1 szklanka białego wytrawnego wina,

3 łyżki smalcu ( miałam domowy)

Wykonanie

Mięso z karkówki i boczek kroimy na mniejsze kawałki i myjemy. Do garnka dajemy smalec, przyprawy ( ziele angielskie, liść laurowy, goździki, jałowiec)  czosnek i cebulę pokrojone na połówki ale w łupinach ( wcześniej je myjemy) mięso i dodajemy tyle wody aby przykryła mięso. Gotujemy na małym ogniu ( ma tylko pyrczeć) około 2 –  2 ½ godz.  Mięso powinno rozchodzić się po dotknięciu widelcem.

Przyprawy, cebulę, czosnek  wyjmujemy z wywaru. Dodajemy wino i gotujemy jeszcze  godzinę.

Mięso rozdrabniamy widelcem, mieszamy z wywarem, dodajemy pieprz i sól. przekładamy do słoika i dajemy do lodówki.

Podajemy z domowym, pysznym chlebem i ogórkiem kiszonym. 



Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.