Pieczona karkówka

Na święta i inne uroczystości najlepsza jest domowa wędlina. Dzisiaj pyszny, pieczony karczek. Mięso jest aromatyczne, kruche i idealnie smakuje na zimno z chrzanem. Przyprawiłam je  rozdrobnionymi liśćmi  laurowymi, czosnkiem, majerankiem i zapiekłam w cebuli z ziołami. Taka karkówka będzie też dobra na ciepło jako danie obiadowe.

 

Składniki:

1,5kg karkówki w jednym kawałku,

sól, pieprz,

6 ząbków czosnku,

Parę liści laurowych,

Łyżka majeranku,

2 cebule,

Ziele angielskie- 3-4

Wykonanie:

Karkówkę myjemy,  suszymy i posypujemy solą i pieprzem. W misce mieszamy rozdrobnione liście laurowe, wyciśnięte 4 ząbki czosnku, majeranek  i nacieramy mięso mieszanką. Zostawiamy tak przygotowane mięso na całą noc.

Czosnek kroimy na plasterki, cebulę w grubsze plastry, dodajemy ziarenka ziela , 2 liście laurowe i dajemy do naczynia, w którym będziemy piec karkówkę. Mięso układamy na cebuli i czosnku, dolewamy wodę do garnka – trochę żeby przykryła cebulę.

Pieczemy pod przykryciem   w temperaturze 180  stopni około 2 godz.   Po tym czasie zdejmujmy przykrywkę i pieczemy jeszcze około 40 minut aż skórka zrobi się chrupiąca.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Czuję już jej zapach! W moim rodzinnym domu zawsze wędziło się przed świętami wędliny, cóż to był za zapach, gdy zostały w końcu przyniesione do domu 🙂

  2. Brenia
    17 grudnia
    Odpowiedz

    To prawda, domowa wędla pachnie wyjątkowo 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.