Sernik pistacjowy

W mojej rodzinie zdecydowanie w sernikach wyspecjalizowała się moja córka, Ania. Jednak po tym serniku została okrzyknięta królową serników 😉 dostałam od koleżanki prawdziwą pastę z pistacji prosto z Sycylii, podrzuciłam więc Ani pomysł na sernik z jej wykorzystaniem. Muszę przyznać, ze był to strzał w dziesiątkę. Ale nie martwcie się, jeśli nie macie takiej pasty tez możecie zrobić ten pyszny sernik wykorzystując do tego więcej pistacji.



Składniki: 

spód: 

200g ciasteczek maślanych, 

50g czekolady gorzkiej, 

100g masła, 

masa serowa: 

1kg twarogu sernikowego, 

250g mascarpone, 

200ml śmietanki deserowej 30%, 

3/4 szklanki cukru, 

4 jajka, 

2 łyżki mąki ziemniaczanej, 

200g pistacji bez łupek, 

krem pistacjowy: 

250g mascarpone, 

pasta pistacjowa lub zmiksowane pistacje ok. 200g

Pokruszone pistacje do dekoracji

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na dno piekarnika wkładamy naczynie z wodą. Dno tortownicy wyściełamy papierem do pieczenia.

Przygotowujemy spód. Masło rozpuszczamy z czekoladą, ciasteczka kruszymy, mieszamy je z rozpuszczoną czekoladą z masłem. Gotowy spód wykładamy na dno tortownicy i wkładamy ją do zamrażalnika na czas przygotowania masy serowej.

Pistacje kruszymy lub miksujemy za pomocą blendera, tak by powstała nam mąka pistacjowa, na koniec możemy dodać łyżkę śmietanki i miksujemy jeszcze chwilę. Twaróg, mascarpone, cukier i śmietankę wkładamy do dużej miski, miksujemy je tylko by się ze sobą połączyły, dodajemy jajka i dalej miksujemy. Na koniec dodajemy zmiksowane pistacje i mąkę ziemniaczaną i miksujemy by powstała gładka masa. Gotową masę wylewamy do tortownicy na ciasteczkowy spód.

Sernik pieczemy przez 20 min w 180 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy jeszcze ok 70 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik do całkowitego wystudzenia. Pamietajmy by nie otwierać drzwiczek piekarnika od razu po jego wyłączeniu, by sernik nam nie opadł.

Przygotowujemy krem na wierzch. Jeśli mamy pastę pistacjową to mieszamy ją z serkiem mascarpone na gładką masę. Jeśli nie mamy, miksujemy pistacje na gładki pył z odrobiną śmietanki kremówki. Dodajemy łyżkę cukru pudru i mieszamy z serkiem mascarpone na gładką masę. Gotowy krem pistacjowy smarujemy na wierzchu sernika i posypujemy pistacjami do dekoracji..




Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.