Sałatka z bobem, pomidorkami i awokado



Doskonała, letnia sałatka na kolację z przyjaciółmi lub z rodziną. Bób ma to do siebie, że jest albo lubiany bez warunkowo albo nienawidzony. 
Jest znakomitą przekąską bez żadnych dodatków – prosto z garnka, odcedzony i posolony. 
Moja sałatka nie ma zbyt wielu składników ale jest znakomita, letnia, kolorowa i bardzo smaczna. 

Składniki:

500 g młodego bobu,

Parę gałązek koperku,

Awokado,

Ser parmezan,

Natka pietruszki,

Pomidorki koktajlowe,

Pieprz, sól,

2 ząbki czosnku,

oliwa extra virgin,

sok z jednej cytryny

Przygotowanie:

Bób gotujemy w osolonej wodzie, z ½ łyżeczki masła i paroma gałązkami koperku do miękkości. Ugotowany bób wyjmujemy z łupin, kiedy jest jeszcze ciepły.

2 ząbki czosnku wyciskamy i mieszamy z sokiem z cytryny i oliwą aż będzie kremowy.
Awokado obieramy i kroimy w paski. Pomidorki myjemy i kroimy w pół. 

Na półmisku układamy  bób,  awokado, pomidorki i polewamy sosem. Dodajemy ser parmezan stary w szersze paski. 

Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. 

Podajemy z grzankami lub zajadamy samą.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.