Doskonała, letnia sałatka na kolację z przyjaciółmi lub z rodziną. Bób ma to do siebie, że jest albo lubiany bez warunkowo albo nienawidzony.
Jest znakomitą przekąską bez żadnych dodatków – prosto z garnka, odcedzony i posolony.
Moja sałatka nie ma zbyt wielu składników ale jest znakomita, letnia, kolorowa i bardzo smaczna.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2019/07/D8BA141E-1E2C-477A-93EA-4139713C71AE-683x1024.jpeg)
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2019/07/96449B40-23D0-42D6-B1FE-D3E01B076CDC-1024x683.jpeg)
Składniki:
500 g młodego bobu,
Parę gałązek koperku,
Awokado,
Ser parmezan,
Natka pietruszki,
Pomidorki koktajlowe,
Pieprz, sól,
2 ząbki czosnku,
oliwa extra virgin,
sok z jednej cytryny
Przygotowanie:
Bób gotujemy w osolonej wodzie, z ½ łyżeczki masła i paroma gałązkami koperku do miękkości. Ugotowany bób wyjmujemy z łupin, kiedy jest jeszcze ciepły.
2 ząbki czosnku wyciskamy i mieszamy z sokiem z cytryny i oliwą aż będzie kremowy.
Awokado obieramy i kroimy w paski. Pomidorki myjemy i kroimy w pół.
Na półmisku układamy bób, awokado, pomidorki i polewamy sosem. Dodajemy ser parmezan stary w szersze paski.
Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Podajemy z grzankami lub zajadamy samą.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2019/07/B57C09A3-98C8-42FB-BED4-6AC5B4476400-1024x683.jpeg)
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2019/07/8794D566-E870-480C-B7BD-CB5E016FB639-683x1024.jpeg)
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz