Kolorowa sałatka z krewetkami, awokado, pomidorkami

Kolorowa i chrupiąca sałatka z mieszanką różnych sałat, awokado, pomidorkami i pysznymi krewetkami. Krewetki wcześniej podsmażamy na maśle z czosnkiem i białym winem a następnie układamy na brzegach talerza/półmiska. Sos z plasterkami czosnku, z podsmażonych krewetek dodajemy do sałatki.

Jednakże najważniejszy sos robimy z oliwy, musztardy Dijon, miodu i soku z limonki. Najlepiej zrobić taki  sos  w małym  słoiczku bo można idealnie  go  wymieszać.

Taka sałatka może być odrębnym daniem na kolację lub starterem przed obiadem. Jest kolorowa, aromatyczna i posmakuje wszystkim miłośnikom zarówno zielonych składników jak też i krewetek.

 DSC_0949

Składniki:

Garść mieszanki sałat,

½ awokado,

300 g krewetek królewskich

1 chilli

4 ząbki czosnku

2 łyżki masła,

Białe wino,

Pomidorki koktajlowe,

sól , pieprz do smaku,

świeża kolendra

Sos

Oliwa,

Sok z limonki,

Łyżeczka miodu,

Łyżeczka musztardy Dijon,

sól, pieprz

Zamów składniki

Przygotowanie:

Krewetki królewskie – świeże gotuję w osolonej wodzie około 1 minuty i po ugotowaniu i wystudzeniu  czyszczę je ze skorupek.

Mieszankę sałat myjemy, suszymy i wykładamy na talerz. Awokado obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy na sałatę. Pomidorki myjemy i kroimy na dwie części, dodajemy na sałatkę. Chilli myjemy, kroimy w plasterki i też dajemy na sałatkę. Na koniec dodajemy świeże listki kolendry.

Czosnek obrać i pokroić w cieniutkie plasterki.

Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy   czosnek. Po chwili dodajemy  krewetki,  sól, pieprz i podlewamy białym winem. Dusimy około 2 – minut ( czym dłużej smażymy to będą twardsze).

Przygotowujemy sos. Do słoiczka dajemy wszystkie produkty, przykrywamy słoiczek szczelnie i mieszamy  dokładnie.

Krewetki wykładamy na brzeg talerza z sałatką. Sos z patelni wylewamy razem z czosnkiem na sałatę.

Sosem przygotowanym w słoiczku polewamy na koniec sałatkę i podajemy z jeszcze ciepłymi krewetkami.

DSC_0960 DSC_0956

 

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.