Często zastanawiam się, czy takie proste przepisy powinnam dodawać na bloga. I zawsze wtedy dzwoni lub pisze do mnie ktoś znajomy, by podać mu właśnie przepis jak zrobić szybką surówkę z kapusty, „tą pyszną pastę co ostatnio zrobiłaś” lub jeszcze inne wydawać by się mogło proste przepisy. Często skupiamy się na skomplikowanych daniach, niespotykanych składnikach, a przecież te najprostsze są czasami najlepsze.
Ta surówka sprawdzi się zarówno do mięsa, ryby, a nawet jako dodatek do pity lub tortilli.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2021/04/7FDA2E70-4C06-4EDA-8112-314618D67213-682x1024.jpeg)
Składniki
1/2 główki czerwonej kapusty ( średniej wielkości),
1 mała czerwona cebula,
1/2 dość słodkiego jabłka,
Sok z 1/2 cytryny,
sól, pieprz,
olej rzepakowy,
Wykonanie
Kapustę myjemy i szatkujemy na drobno. Posypujemy solą i odstawiamy na chwilę ( około 5 minut ).
Jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarku o dużych oczkach; dodajemy do kapusty. Cebulę myjemy, kroimy w drobną kostkę i również dodajemy do kapusty.
Do tak przygotowanych warzyw dodajemy sok z cytryny, pieprz, olej i mieszamy.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2021/04/5B86ED97-494C-4943-A7C6-DEB972834340-682x1024.jpeg)
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2021/04/790F01F2-62C0-4BC8-9158-FF8CEB6FCFF8-1024x682.jpeg)
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz