Naleśniki z farszem z soczewicą i warzywami a’la Bolognese

Jeśli lubicie smak sosu Bolognese, to dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszne naleśniki nadziewane farszem z czerwonej soczewicy, warzyw, sosu pomidorowego. Farsz jest bez mięsa, z dodatkiem selera naciowego, marchewki, papryki, czerwonej soczewicy i smakuje jak sos Bolognese.
Naleśniki będą idealne na obiad jak też na kolację.

Składniki na 8 sztuk

Naleśniki:

1  szklanka mąki pszennej,

1 szklanka  mleka,

 ½ szklanki wody gazowanej,

2 jajka,

szczypta soli,


Farsz alla Bolognese: 

150 g czerwonej soczewicy,

2 gałązki  selera naciowego,

1  cebula,

1 marchew,

2 ząbki czosnku,1 papryka

Oliwa,

Parmezan tarty,

Ser mozarella,

Sól, pieprz

Puszka  sosu pomidorowego (typu passata),

Wykonanie:

Przygotowujemy sos.

Seler, cebulę, paprykę, czosnek, marchew myjemy i kroimy  w  kostkę.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę, czosnek i chwilę podsmażamy. Dodajemy  seler, marchew, paprykę, sos pomidorowy, szklankę wody, soczewicę, oregano. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość dusimy na małym ogniu,  pod przykryciem około 30 minut,  od czasu do czasu mieszając. Jeśli soczewica wchłonie wodę w trakcie gotowania to dolewamy trochę do sosu. Gotowy studzimy,  będzie gęsty.

Przygotowujemy ciasto na naleśniki. 
Do miski przesiewamy  mąkę,  sól, dodajemy  gazowaną  wodę, mleko, jajka. Wszystkie składniki wyrabiamy  mikserem lub trzepaczką około 4 min. Ciasto musi mieć konsystencje średnio  gęstej śmietany, więc w zależności od potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody.

Przystępujemy do smażenia naleśników. Patelnię rozgrzewamy, natłuszczamy za pomocą ręcznika papierowego nasączonego olejem i za pomocą małej chochelki wlewamy porcję ciasta; smażymy z dwóch  stron.  Naleśniki są wtedy lekkie i nietłuste.

Nadziewamy naleśniki farszem, składamy w trójkąt. W naczyniu, w którym będziemy piec wlewamy oliwę, układamy naleśniki, posypujemy startym serem mozarella i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 10 minut.


Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.