Naleśniki faszerowane cukinią i suszonymi pomidorami i zapiekane w sosie pomidorowym

Słońce, wiosna za oknem więc zapraszam dzisiaj na pyszne naleśniki z nadzieniem cukinii i suszonych pomidorów

Ja jestem wielbicielką naleśników i mogłabym je jeść z różnymi dodatkami. Wytrawne są moimi ulubionymi .

Składniki na ciasto:

1  szklanka mąki pszennej,

szczypta soli,

1 szklanka  gazowanej  wody,

 ½ szklanki mleka,

2 jajka,

Ser mozarella,

Świeże listki bazylii

Farsz:

1 średnia cukinia,

Sól, pieprz,

Szczypta gałki muszkatołowej,

Czosnek, cebula,

2 łyżki masła do smażenia cebuli,

5 -6 plastrów suszonych pomidorów

Łyżka oliwy

20 dag  sera feta,

Sos:

Puszka krojonych pomidorów,

Ząbek czosnku ,

Sól, pieprz

Wykonanie:

Ciasto na naleśniki.

Do miski wsypujemy mąkę,  sól, dodajemy  gazowaną  wodę, mleko, jajka. Wszystkie składniki wyrabiamy  mikserem lub trzepaczką około 5 min. Ciasto musi mieć konsystencje średnio  gęstej śmietany, więc w zależności od potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody. Ciasto odstawiamy aby chwilę odpoczęło (przykrywamy miskę ściereczką).

W między czasie przygotowujemy farsz do naleśników.  Cukinię myjemy i ścieramy na tarku na grubych oczkach. Na patelnię dajemy masło,  trochę oliwy i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i wyciśnięty czosnek. Dodajemy cukinię i pokrojone w plasterki suszone pomidory,  dusimy około 7 minut. Na koniec dodajemy fetę, doprawiamy solą, pieprzem i dajemy pokrojone listki bazylii. .

Przystępujemy do smażenia naleśników. Patelnię rozgrzewamy, natłuszczamy za pomocą ręcznika papierowego nasączonego olejem i za pomocą małej chochelki wlewamy porcję ciasta; smażymy z dwóch  stron.  Naleśniki są wtedy lekkie i nietłuste.

Na ciepłe jeszcze naleśniki  nakładamy po 2 łyżki farszu, rozsmarowujemy i zawijamy. Do naczynia, w którym będziemy piec naleśniki dajemy pomidory, dodajemy sól, pieprz i układamy naleśniki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 18- stopni 10 minut, następnie posypujemy startym serem mozarelal i pieczemy jeszcze  7 minut.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.