Zapiekanka z naleśników gryczanych z farszem z cukinii i sera koziego

 Pyszna, aromatyczna propozycja na obiad lub ciepłą kolację dla miłośników bezmięsnego i bezglutenowego  dania.

Ostatnio eksperymentuję trochę z przygotowywaniem naleśników z różnych mąk. Uważam, że można je robić nie tylko z mąki pszennej. Dobra jest mąka gryczana – moja ulubiona to biała, ryżowa, kukurydziana, owsiana. Podczas ostatniego pobytu w moim rodzinnym mieście kupiłam w zaprzyjaźnionym młynie te różne mąki i robię z nich zarówno naleśniki na słono jak też na słodko.

Dzisiaj zapiekanka z naleśników z białej mąki gryczanej. Nadziałam naleśniki  podsmażoną cukinią z chilli,, czosnkiem i serem kozim. Pokroiłam każdy kawałek naleśnika na mniejsze części i zapiekłam w aromatycznym sosie pomidorowym.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ciasto:

1 ½ szklanki mąki gryczanej białej,

1 szklanka  lekko gazowanej  wody,

2 jajka,

Szczypta soli

Farsz:

1 cukinia,

1 papryczka chilli,

2 ząbki czosnku,

100 g sera koziego,

Sól, pieprz,

Oliwa

Sos pomidorowy,

300 ml sosu pomidorowego,

2 ząbki czosnku,

Łyżeczka oregano,

sól, pieprz,

100 g sera mozarella – jak do pizzy

Wykonanie:

W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto na naleśniki. Do miski wsypujemy mąkę,  sól, dodajemy  lekko gazowaną  wodę, jajka. Wszystkie składniki wyrabiamy  mikserem lub trzepaczką około 5 min. Ciasto musi mieć konsystencje lekko gęstej śmietany, więc w zależności od potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody. Ciasto odstawiamy aby chwilę odpoczęło (przykrywamy miskę ściereczką).

Cukinię myjemy i ścieramy na tarku na grubych oczkach.

W między czasie przygotowujemy farsz do naleśników.  Na patelnię dodajemy oliwę, czosnek w plasterkach  i podsmażamy chwilkę. Następnie dodajemy startą cukinię, pokrojoną w paski chilli  i dusimy około 5 minut. Następnie dodajemy pokruszony ser  i doprawiamy do smaku solą, pieprzem– mieszamy całość.

Przystępujemy do smażenia naleśników. Patelnię rozgrzewamy, natłuszczamy za pomocą ręcznika papierowego nasączonego olejem i za pomocą małej chochelki wlewamy porcję ciasta; smażymy z dwóch  stron.  Naleśniki są wtedy lekkie i nietłuste.

Na  naleśniki  nakładamy po 2 łyżki farszu, rozsmarowujemy i zawijamy.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

W misce mieszamy wszystkie składniki na sos pomidorowy. Do naczynia, w którym będziemy piec zapiekankę wlewamy sos pomidorowy. Każdy naleśnik kroimy na mniejsze kawałki i układamy w sosie pomidorowym – na wierzchu  częścią z farszem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Następnie dodajemy na wierzch starty ser mozarella i pieczemy jeszcze 10 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.