Prosta i szybka do zrobienia sałatka, która po świątecznych daniach będzie lekka ale pyszna. Proste połączenia są najsmaczniejsze: grillowana cukinia w aromacie tymianku, pomidorki, szpinak, ser feta i czerwona cebula. Do tego sos winegret i mamy idealną kolację.
Składniki
1 średniej wielkości cukinia,
150 g pomidorków koktajlowych,
100 g szpinaku sałatkowego,
1 łyżeczka suszonego tymianku,
120 g sera typu feta,
1 ząbek czosnku,
Oliwa,
1 mała czerwona cebula,
Sól, pieprz,
Sos:
Łyżka soku z limonki,
4-5 łyżek oliwy,
sól, pieprz
Wykonanie
Cukinię myjemy, wycieramy i kroimy w plasterki o grubości 2 cm. Obtaczamy w oliwie i grillujemy na patelni grillowej lub obsmażamy na zwykłej patelni. Przekładamy do miski i doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy tymianek, wyciśnięty ząbek czosnku i mieszamy.
Szpinak myjemy, suszymy i przekładamy do miski. Dodajemy wymyte i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, grillowaną cukinię, pokruszony ser feta i pokrojoną w piórka cebulę.
Składniki sosu mieszamy i polewamy sałatkę. Podajemy z grzankami.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz