Sałatka z grillowaną cukinią, szpinakiem, pomidorkami i serem feta

Prosta i szybka do zrobienia sałatka, która po świątecznych daniach będzie lekka ale pyszna. Proste połączenia są najsmaczniejsze: grillowana cukinia w aromacie tymianku, pomidorki, szpinak, ser feta i czerwona cebula. Do tego sos winegret i mamy idealną kolację. 

Składniki

1 średniej wielkości cukinia,

150 g pomidorków  koktajlowych,

100 g szpinaku sałatkowego,

1 łyżeczka suszonego tymianku,

120 g sera typu feta,

1 ząbek czosnku,

Oliwa,

1 mała czerwona cebula,

Sól, pieprz, 

Sos:

Łyżka soku z limonki, 

4-5 łyżek oliwy,

sól, pieprz

Wykonanie

Cukinię myjemy, wycieramy i kroimy w plasterki o grubości 2  cm. Obtaczamy w oliwie  i grillujemy na patelni grillowej lub obsmażamy na zwykłej patelni. Przekładamy do miski i doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy tymianek, wyciśnięty ząbek czosnku i mieszamy.

Szpinak myjemy, suszymy i przekładamy do miski. Dodajemy wymyte i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, grillowaną cukinię, pokruszony ser feta i pokrojoną w piórka cebulę. 

Składniki sosu mieszamy i polewamy sałatkę. Podajemy z grzankami.


Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.