Na dni takie jak dzisiaj, kiedy świeci słońce, jest ciepło a na straganach jest mnóstwo świeżych sałat, cukinii, pomidorków….. sezonowych pyszności, szykuję sobie sałatkę do pracy w wersji letniej. Uwielbiam w letnie dni odwiedzać pobliski targ, gospodarstwo Majlertów i aż mam zawroty głowy co wybrać do koszyka: cukinię, świeże, pyszne pomidory, ogórki, sałaty, owoce.
Wtedy też przychodzą mi go głowy pomysły na różne dania, w których wykorzystam te sezonowe pyszności.
Pomysł na tą sałatkę przyszedł do mnie właśnie w trakcie kupowania warzyw a jak zobaczyłam małą, świeżo zebraną cukinię, to zaczęłam kombinować jak by ją wykorzystać.
Cukinie lubię, co widać na blogu bo jest sporo przepisów z jej dodatkiem. Tym razem zawinęłam w plastry cukinii kostki fety, obtoczone wcześniej z ziołach z chilii. Zapiekłam je chwilę i położyłam na sałatach z dodatkiem pomidorków koktajlowych i papryki.
Składniki
Miks sałat,
Opakowanie sera feta twardego,
Mała cukinia,
Zioła suszone: bazylia, oregano, tymianek,
½ łyżeczki chilli pieprz Cayenne
2 ząbki czosnku,
Sól, pieprz ,
Oliwa,
Sos balsamico,
Pomidorki koktajlowe,
1 papryka
Sos :
Łyżka miodu,
Łyżka octu winnego,
Oliwa,
Sól, pieprz
Wykonanie
Wcześniej przygotowujemy ser zapieczony w plasterkach cukinii. Cukinię kroimy w cienkie plasterki, ja kroiłam na tarce do kapusty i wyszły bardzo cieniutkie.
W misce mieszamy zioła i chilli. Ser feta kroimy w małe kwadraty i obtaczamy każdy kawałek fety w ziołach, z każdej strony. Następnie zawijamy z plasterkiem czosnku w cukinii. Układamy tak przygotowane saszetki w naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.
Orzeszki pini prażymy na suchej patelni.
Sałaty myjemy, suszymy i układamy na talerzu, na to dajemy pomidorki koktajlowe, plasterki papryki i upieczone saszetki z fetą, doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy uprażone orzeszki i całość polewamy sosem. Na koniec polewamy jeszcze balsamico.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz