Sałatka z zapieczonym w cukinii serem feta, prażonymi orzeszkami pini w winnym sosie miodowym.

Na dni takie jak dzisiaj, kiedy świeci słońce, jest ciepło a na straganach jest mnóstwo świeżych sałat, cukinii, pomidorków….. sezonowych pyszności, szykuję sobie sałatkę do pracy w wersji letniej. Uwielbiam w letnie dni odwiedzać pobliski targ, gospodarstwo Majlertów i aż mam zawroty głowy co wybrać do koszyka: cukinię, świeże, pyszne pomidory, ogórki, sałaty, owoce.

Wtedy też przychodzą mi go głowy pomysły na różne dania, w których wykorzystam te sezonowe pyszności.

Pomysł na tą sałatkę przyszedł do mnie właśnie w trakcie kupowania warzyw a jak zobaczyłam małą, świeżo zebraną  cukinię, to zaczęłam kombinować jak by ją wykorzystać.

Cukinie lubię, co widać na blogu bo jest sporo przepisów z jej dodatkiem. Tym razem zawinęłam w plastry cukinii kostki fety, obtoczone wcześniej z ziołach z chilii.  Zapiekłam je chwilę i położyłam na sałatach z dodatkiem pomidorków koktajlowych i  papryki.

 

Składniki

Miks sałat,

Opakowanie sera feta twardego,

Mała cukinia,

Zioła suszone: bazylia, oregano, tymianek,

½ łyżeczki chilli pieprz Cayenne

2 ząbki czosnku,

Sól, pieprz ,

Oliwa,

Sos balsamico,

Pomidorki koktajlowe,

1 papryka

Sos :

Łyżka miodu,

Łyżka octu winnego,

Oliwa,

Sól, pieprz

Wykonanie

Wcześniej przygotowujemy ser zapieczony  w plasterkach cukinii. Cukinię kroimy w cienkie plasterki, ja kroiłam na tarce do kapusty i wyszły bardzo cieniutkie.

W misce mieszamy zioła i chilli. Ser feta kroimy w małe kwadraty i obtaczamy każdy kawałek fety w ziołach, z każdej strony. Następnie zawijamy z plasterkiem czosnku w cukinii. Układamy tak przygotowane saszetki w naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.

Orzeszki pini prażymy na suchej patelni.

Sałaty  myjemy, suszymy i układamy na talerzu, na to dajemy  pomidorki koktajlowe, plasterki papryki i upieczone saszetki z fetą, doprawiamy solą, pieprzem.  Dodajemy uprażone orzeszki i całość polewamy sosem. Na koniec polewamy jeszcze balsamico.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.