Sałatka z młodych ziemniaków

Ja jestem wielbicielką ziemniaków, praktycznie w każdej postaci. Jak wiosną pojawiają się pierwsze młode ziemniaki, uwielbiam je gotowane a potem umaszczone z masłem i koperkiem, dużą ilością koperku. Młody koperek ma też niezwykły aromat. Dla mnie o tej porze roku mogę go dodawać do wszystkiego:zupy, sałatki, twarogu, sosu itd…
Sałatka z młodych ziemniaków  z dodatkiem rzodkiewki, szalotki, ogórków konserwowych, majonezu jest znakomita. Do tego koniecznie trzeba dodać dużo koperku i szczypiorku. Wierzcie mi, że jest to przepyszne. Dobra jest sama, do grillowanego mięsa lub do śledzi. 

Składniki:

Około 8 młodych ziemniaków ugotowanych w mundurkach

Cebula szalotka,

3 ogórki korniszony
,

Ocet jabłkowy,

3-4 łyżki majonezu

Rzodkiewka,

Szczypiorek, i świeży koperek,

Olej rzepakowy, najlepiej z pierwszego tłoczenia,

Sól, pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki myjemy dokładnie. Ja szoruje je szczotką. Następnie gotujemy w osolonej wodzie tak aby nie były rozgotowane. Odcedzamy i studzimy. Mogą być gotowane z poprzedniego dnia .

Ziemniaki kroimy w plasterki, dodajemy pokrojone w plasterki korniszony, szalotkę pokrojoną w plasterki, rzodkiewkę. 
Następnie dodajemy po łyżeczce ( kleksy) majonezu, skrapiamy octem jabłkowym, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec dodajemy pokrojone drobno: szczypiorek i koperek – nie żałujemy.
Mieszamy całość i podajemy. 

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.