Tzatziki to bardzo popularny sos, rodem z Grecji. Jest idealny jako dodatek do grillowanych mięs, pieczonych ziemniaków czy z samym chlebkiem pita.
Dla mnie tzatziki to wspomnienie Grecji, jej niezwykłych smaków, aromatów, podawano go do każdego grillowanego mięsa, z chlebkiem pita. Wieczory w Grecji pachniały smażonym i pachnącym oregano i czosnkiem mięsem, sałatką grecką i właśnie tzatzikami.
W lecie, kiedy mamy dobre ogórki taki sos smakuje najlepiej. U mnie gości dość często, ostatnio był do pieczonych ziemniaków i kotletów z bobu.
Składniki:
2 średnie, długie ogórki,
Ząbek czosnku,
200 ml gęstego jogurtu greckiego,
Parę listków świeżej mięty,
sól, pieprz,
Oliwa
Wykonanie
Ogórki myjemy i ścieramy na tarku na grubych oczkach. Solimy i zostawiamy żeby ogórki puściły sok.
Po chwili odcedzamy dokładnie wodę z ogórków ( żeby woda nie zepsuła smaku i gęstości sosu), dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, sól, pieprz, miętę pokrojoną drobno i mieszamy.
Można dodatkowo sos przed podaniem polać oliwą, skropić sokiem z cytryny.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz