Tzatziki

Tzatziki to bardzo popularny sos, rodem z Grecji. Jest idealny jako dodatek do grillowanych mięs, pieczonych ziemniaków czy z samym chlebkiem pita.
Dla mnie tzatziki to wspomnienie Grecji, jej niezwykłych smaków, aromatów, podawano go do każdego grillowanego mięsa, z chlebkiem pita. Wieczory w  Grecji pachniały smażonym i pachnącym oregano i czosnkiem mięsem, sałatką grecką i właśnie tzatzikami.
W lecie, kiedy mamy dobre ogórki taki sos smakuje najlepiej. U mnie gości dość często, ostatnio był do pieczonych ziemniaków i kotletów z bobu.

Składniki:

2 średnie, długie  ogórki,

Ząbek czosnku,

200 ml gęstego jogurtu greckiego,

Parę listków świeżej mięty,

sól, pieprz,

Oliwa

Wykonanie

Ogórki myjemy i ścieramy na tarku na grubych oczkach. Solimy i zostawiamy żeby ogórki puściły sok.

Po chwili odcedzamy dokładnie wodę z ogórków ( żeby woda nie zepsuła smaku i gęstości sosu), dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, sól, pieprz, miętę pokrojoną drobno i mieszamy.
Można dodatkowo sos przed podaniem polać oliwą, skropić sokiem z cytryny.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.