Pesto z natki pietruszki, bazylii i kolendry

Domowe, aromatyczne, ziołowe pesto. Można zrobić samemu w domu, zamiast kupować gotowe w sklepie. Wszystkie zioła do tego pesto, to moje ulubione: bazylia, kolendra, natka pietruszki. O tej porze roku są świeże, pachnące, najlepsze. 
Dodałam też podprażonych ziaren słonecznika i siemienia lnianego. To nasze, dobre rodzime ziarna, które delikatnie podprażone dają pesto wyjątkowego smaku. 
Takie pesto można posmarować na domowym chlebie, dodać do makaronu, zupy, sałatki. Znakomite !

Składniki

Pęczek liści bazylii,

Pęczek natki pietruszki,

Pęczek liści kolendry,

3 łyżki pestek słonecznika,

2 łyżki ziaren siemienia lnianego,

4 ząbki czosnku

Trochę soli,

2 łyżki soku z cytryny,

1/4 szklanki świeżo startego parmezanu

1/2 szklanki oliwy extra vergine 

czarny pieprz

Przygotowanie:

Ziarna słonecznika i siemienia lnianego prażymy na patelni, na wolnym ogniu aż będę lekko rumiane.

Do miseczki blendera wkładamy  liście bazylii, kolendry, natki, obrany czosnek, prażone ziarna, sok z cytryny, połowę oliwy  oraz sól. Miksujemy przez 10 sekund, a następnie zgarniamy do środka pesto ze ścianek. Dodajemy starty ser i miksujemy kolejne 10 sekund. W dalszym ciągu miksując, dodajemy stopniowo pozostałą oliwę , aż uzyskamy pastę. Przyprawiamy pieprzem i mieszamy.

Sos można przygotować nawet tydzień wcześniej i przechować go w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiczku.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.