Doskonała, letnia sałatka z dodatkiem mieszanych sałat, sera koziego, owoców z prażonym słonecznikiem i pesto.
Przepis na pesto do tej sałatki podałam wcześniej.
Jest aromatyczna z dodatkiem pesto z pietruszki, kolendry i bazylii a dodatkowo orzeźwiająca przez dodanie owoców.
Sałatkę zrobiłam dla gości i już są chętni na przepis bo jest lekka, orzeźwiająca, bardzo smaczna i pięknie prezentuje się na stole.
Jeśli chodzi o owoce, to dałam trochę malin, jeżyn i jagody.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2019/09/D70C6BD1-2845-4772-98F1-AFF1A7BA8E91-683x1024.jpeg)
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2019/09/E1CD5A73-F7F2-47D7-B448-EE00C9B8584A-683x1024.jpeg)
Składniki
Szpinak świeży, musztardowiec i roszponka,
Pesto z ziół,
Maliny, jagody i jeżyny,
3- 4 łyżki pestek słonecznika,
Mały kawałek sera koziego,
Sól, pieprz,
Oliwa,
Sok z ½ limonki
Wykonanie
Roszponkę, szpinak, musztardowiec myjemy, suszymy.
Owoce myjemy i suszymy. Słonecznik prażymy na patelni, na wolnym ogniu aż będzie lekko rumiany.
Na półmisek rozsmarowujemy pesto.
Dodajemy sałaty, owoce, kawałki sera koziego. Posypujemy słonecznik, doprawiamy solą i pieprzem.
Skrapiamy sokiem z limonki i polewamy oliwą.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2019/09/77587DC7-ECF7-4C63-B632-247A193229C9-683x1024.jpeg)
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz