Sałatka z rukoli, z plastrami z buraków, serem kozim, orzechami i granatem

Dzisiejszą sałatkę możecie spokojnie przygotować na świąteczny stół gdy już rodzina będzie objedzona tradycyjnymi daniami. Jest lekka, pięknie wygląda i równie  fantastycznie smakuje.

Buraki mają wiele dobrych składników, których zimą często nam brakuje, dlatego staram się je jadać jak najczęściej. Taka kolorowa sałatka z rukoli z dodatkiem orzechów i pestek granatu powinna posmakować każdemu.

dsc_0553 

Składniki

Rukola,

Opakowanie sera koziego do sałatek,

Garść orzechów włoskich,

2 – 3 buraczki pieczone,

2 ziarenka ziela angielskiego,

1 liść laurowy,

Olej z orzechów włoskich,,

Sok z ½ limonki,

Granat,

Sól, pieprz,

Wykonanie

Buraki myjemy dokładnie, zawijamy w folię aluminiową z zielem angielskim, liściem laurowym i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni około godziny. Następnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Rukolę myjemy i suszymy.

Upieczone i wystudzone buraki obieramy i kroimy w cienkie plasterki.

W płaskiej misce/talerzu  układamy ukolę, plastry buraczków, które doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki.  Na to układamy ser kozi, pokruszone orzechy włoskie i pestki granatu. Całość doprawiamy jeszcze solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz polewamy olejem z orzechów włoskich.

dsc_0571 dsc_0563

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.