Dzisiejszą sałatkę możecie spokojnie przygotować na świąteczny stół gdy już rodzina będzie objedzona tradycyjnymi daniami. Jest lekka, pięknie wygląda i równie fantastycznie smakuje.
Buraki mają wiele dobrych składników, których zimą często nam brakuje, dlatego staram się je jadać jak najczęściej. Taka kolorowa sałatka z rukoli z dodatkiem orzechów i pestek granatu powinna posmakować każdemu.
Składniki
Rukola,
Opakowanie sera koziego do sałatek,
Garść orzechów włoskich,
2 – 3 buraczki pieczone,
2 ziarenka ziela angielskiego,
1 liść laurowy,
Olej z orzechów włoskich,,
Sok z ½ limonki,
Granat,
Sól, pieprz,
Wykonanie
Buraki myjemy dokładnie, zawijamy w folię aluminiową z zielem angielskim, liściem laurowym i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni około godziny. Następnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Rukolę myjemy i suszymy.
Upieczone i wystudzone buraki obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
W płaskiej misce/talerzu układamy ukolę, plastry buraczków, które doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki. Na to układamy ser kozi, pokruszone orzechy włoskie i pestki granatu. Całość doprawiamy jeszcze solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz polewamy olejem z orzechów włoskich.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz