Jesienna sałatka z roszponki, grillowanych gruszek, sera pleśniowego i orzechów

Pyszna jesienna sałatka z roszponki, grillowanych gruszek, sera pleśniowego i ziaren dyni i orzechów. Jest prosta do zrobienia a smakuje rewelacyjnie.

Pestki dyni i orzechy prażymy bo wtedy mają specyficzny, bardzo dobry  smak i aromat. Grillowane gruszki to bardzo jesienne wersja i do takich składników świetnie  pasuje. Ser pleśniowy nadaje sałatce wyjątkowego charakteru.

No i sos z oleju z pestek dyni, soku z limonki i świeżo zmielonego pieprzu jest zwieńczeniem całości. Koniecznie spróbujcie.

dsc_0856

Składniki

Roszponka,

Ser pleśniowy – np. Dor blu,

2 średnie gruszki np. konferencja,

Garść orzechów włoskich,

Łyżka ziaren dyni,

Sok z 1 limonki,

Olej z pestek dyni,

Sól, pieprz cytrynowy,

Gałązki świeżego tymianku,

Wykonanie

Wcześniej przygotowujemy gruszki.

Myjemy je, obieramy ze skórki i kroimy w podłużne kawałki. Każdy kawałek grillujemy na patelni.

Orzechy i pestki dyni prażymy na patelni- około 3-4 minut na małym ogniu- mieszając od czasu do czasu.

Roszponkę myjemy, suszymy i układamy na talerzu, na to dajemy  grillowane gruszki, pokruszony ser pleśniowy, prażone orzechy, całość polewamy sokiem z limonki, olejem z pestek dyni, posypujemy solą, świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec posypujemy świeżymi listkami tymianku.

dsc_0862 dsc_0860

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.