Sałatka z pieczonego buraka, serka koziego i jarmużu

Połączenie pieczonego buraka z serkiem kozim to moim zdanie, następny, oprócz fig udany i smaczny duet.

Można, oczywiście dodawać inne składniki ale w najprostszej wersji są równie dobre. U mnie dzisiaj taka prosta i pyszna sałatka/przystawka.

Jarmuż jest z ostatniego szabrowania w Gospodarstwie Majlertów, buraki  są z Rysin ( też dobre bez nawozów)  a do tego orzechy włoskie prażone i olej z takich orzechów  – to polane dodatkowo sokiem z limonki i jest mega pysznie.

Buraki należy dokładnie umyć i zapiec w folii z ziołami ( tymianek, liść laurowy, majeranek). Taki burak jest aromatyczny i świetnie się z niego kroi długie plasterki, w które zawijamy serek kozi. Ja miałam swój, robiony z jogurtu labneh i ponieważ był  wcześniej w oleju z ziołami, był  wyjątkowo  pyszny.

Do tego dałam prażone orzechy włoskie, polałam całość sokiem z limonki i olejem z orzechów włoskich i było to coś wyjątkowego. Mój gość był zachwycony

DSC_0879
Składniki

2 duże, podłużne buraki,

Serek kozi  do smarowania– u mnie labneh domowy,

Jarmuż,

Sok z 1 limonki,

Garść orzechów włoskich,

Sól, pieprz,

Liść laurowy, gałązka tymianku, gałązka majeranku,

3 łyżki oleju z orzecha włoskiego

Wykonanie

Buraki myjemy dokładnie i każdy pakujemy w paczuszkę przygotowaną z folii aluminiowej z ziołami. Pieczemy około 1 godz. Upieczone studzimy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy z buraka w miarę cienkie  długie plasterki. W każdy plasterek zawijamy serek kozi.

Jarmuż myjemy, suszymy i oddzielamy od gałązek same liście. Układamy je na talerzu, na to dajemy roladki z buraka i serka.

Orzechy kroimy na mniejsze kawałki i prażymy chwilkę na patelni. Uprażonymi  posypujemy roladki. Całość polewamy sokiem z limonki, solą, świeżo zmielonym pieprzem i olejem z orzecha włoskiego.

DSC_0878-001 DSC_0877

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.