Sałatka z pieczonej dyni z rukolą i serem kozim

Bardzo smaczna, prosta do wykonania i bardzo letnia sałatka. Dynie już pojawiły się na bazarkach więc zaczynam produkcję różnych pysznych dań z dynią.

Najwięcej czasu zajmuje pieczenie  dyni a reszta jest już szybka do zrobienia. Zachęcam do przygotowania . Będzie dobra np. do pracy na drugie śniadanie lub lekki obiad.

 DSC_0048

Składniki

Kawałek dyni – około 300g

Opakowanie rukoli,

Mały kawałek sera koziego,

Sól, pieprz, łyżeczka suszonego tymianku,

2 ząbki czosnku,

3 kawałki suszonych pomidorów,

Sos

3 łyżki oliwy,

Łyżka płaska miodu,

1 łyżka musztardy Dijon,

szczypta suszonej papryczki chilli,

sok, z ½ cytryny

Wykonanie

Zaczynamy od upieczenia dyni. Dynię myjemy i kroimy na małe kawałki, przekładamy do naczynia żaroodpornego, dajemy ząbki czosnku (nie obieramy) oraz tymianek. Polewamy oliwą .

Piekarnik nagrzewamy wcześniej do temp. 200  stopni i pieczemy dynię 20 minut. Po tym czasie doprawiamy solą, pieprzem i pieczemy jeszcze 10 minut.

Rukolę myjemy, suszymy i przekładamy do miski.

Następnie dodajemy wystudzoną dynię, na to  dajemy ser kozi i suszone pomidory pokrojone w paski.

Przygotowujemy sos. Do miseczki dajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Sałatkę  polewamy sosem.

DSC_0003

DSC_0040

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.