Pasta z bobu z fetą, pieczonymi pomidorkami i grzankami

Ta pasta to hit wczorajszego wieczoru. Zrobiłam ją i zaprosiłam do spróbowania moich sąsiadów bo najlepiej jak ktoś spróbuje i oceni nasze dania.

Pasta była pyszna, aromatyczna, z ciepłymi grzankami pachnącymi bazylią smakowała wybornie.

Bób ugotowany i lekko wystudzony czyścimy jeszcze ciepły bo wtedy łupiny odchodzą najlepiej . Pomidorki pieczmy z ziołami, czosnkiem więc taka aromatyczna oliwa  jest rewelacyjna jako dodatek do pasty.

Pyszne, letnie danie na gorący  wieczór, do tego czerwone, lekkie wino i było   super pysznie.

 DSC_0058-001

Składniki :

½ kg bobu,

100 g sera feta,

Oliwa,

Sól, pieprz,

10 pomidorków koktajlowych,

3 gałązki świeżego tymianku,

2 gałązki świeżego majeranku,

2 ząbki czosnku,

Kilka kromeczek bagietki

Wykonanie

Bób gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i jeszcze ciepły czyścimy ze skórki ( jak jest ciepły , robi się to najlepiej).

Pomidorki wkładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy solą, pieprzem, dodajemy czosnek, zioła, polewamy oliwą i pieczemy  w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30 minut. Upieczone studzimy.

Ugotowany i wyczyszczony bób przekładamy do głębokiej miski, dodajemy  sól, pieprz, ser feta, przelewamy oliwę z pieczonych pomidorów, upieczony czosnek i blendujemy. Jeśli  masa będzie zbyt gęsta to dodajemy oliwy i blendujemy.

Kromeczki bagietki grillujemy lub podsmażamy na patelni z dodatkiem smakowej oliwy ( ja miałam swoją z papryczką chilli i bazylią).

Gotową pastę wykładamy na talerz, dodajemy upieczone pomidorki i grzanki.

DSC_0051 DSC_0057

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.