Polędwiczka wieprzowa w rozmarynowym aromacie

Mięso z polędwiczki jest  delikatne i szybko się piecze. Dzisiejsza propozycja jest bardzo aromatyczna, rozmarynowa a jednocześnie bardzo  soczysta. Myślę, że taka wersja polędwiczki na dłużej trafi do naszego menu. Oczywiście jest to danie dla miłośników rozmarynu. Wszystkie przyprawy dałam do moździerza i utarłam tak, że rozmaryn puścił cały swój aromat. Do tego dałam sos sojowy, oliwę i usmażyłam krótko na patelni. Jeśli chcemy mieć idealnie  soczystą polędwiczkę to musimy najpierw podsmażyć ją na patelnia a następnie piec w nagrzanym piekarniku  około 15 minut.

Tak przygotowaną polędwiczkę możemy spokojnie jeść na zimno jako wędlinę – długo jest soczysta i bardzo smaczna.

 

Składniki dla 4 osób;

3 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe,

Łyżeczka soli ,

Łyżeczka pieprzu,

1 łyżka czosnku  w proszku,

1 łyżka suszonego rozmarynu,

3 łyżki sosu sojowego ciemnego,

1 łyżeczka pieprzu Cayenne,

2 łyżki sosu sojowego

Oliwa

Wykonanie:

Polędwiczkę myjemy, suszymy i kroimy na mniejsze kawałki ale nie na małe kotleciki ( jeśli jest długa to dzielimy na trzy części lub na dwie jeśli krótsza). Polędwiczki najlepiej przygotować wcześniej, żeby nabrały smaku w przyprawach ( około 2 godz.).

Do  moździerza dajemy suszony czosnek, sól, pieprz, rozmaryn, pieprz cayenne i rozcieramy wszystko.  Do większej miski dajemy sos sojowy, oliwę i przyprawy z moździerza – wszystko mieszamy i do tego dajemy  polędwiczki; łączymy zaprawę z mięsem.  Tak przygotowane mięso przechowujemy w lodówce około 2 godz.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy polędwiczki z każdej strony; nie za długo, tak tylko, aby lekko się zarumieniły. Podsmażone przekładamy  do naczynia żaroodpornego ( garnka), wlewamy tłuszcz ze smażenia  i dusimy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 15minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika  kroimy na mniejsze kawałki i podajemy z ziemniakami.

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

  1. Październik 29
    Odpowiedz

    Bardzo fajny przepis, dzisiaj go wypróbuję. dziękuję za inspirację i pozdrawiam ciepło :*

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.