Tortille pszenne nadziewane farszem warzywnym są szybkie i proste do zrobienia, a na obiad idealne. Jeśli ktoś nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa to może dodać do farszu warzywnego kawałki podsmażonego kurczaka lub mielonego mięsa z szynki lub mieszanego ( wołowo-wieprzowego). Ja jednak lubię dania warzywne więc taka wersja z dodatkiem pikantnej papryczki jest dla mnie zdecydowanie lepsza. Tortille zwijam z farszem, serem i podsmażam na patelni aby były ciepłe w środku i cudnie chrupiące. Podałam je z sosem jogurtowym ( można w wersji mniej dietetycznej ze śmietaną) i były pyszne.
Składniki
4 placki tortilla,
1 puszka czerwonej fasoli,
1mała puszka kukurydzy,
1 mała papryka żółta,
1 mała papryka zielona,
1 duża cebula,
2 ząbki czosnku,
1-2 papryczki chilli ( w zależności od tego jak pikantne potrawy lubimy),
1 szklanka sosu pomidorowego,
Pomidorki koktajlowe,
Sól pieprz, oregano,
Olej do smażenia,
Starty ser żółty typu cheddar
1 mały jogurt naturalny gęsty,
Sól, pieprz, sok z ½ cytryny
Wykonanie
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju, dodajemy pokrojony drobno czosnek i chwilę dusimy na małym ogniu. Papryki ( zwykłe i chilli) myjemy, kroimy na paski i dajemy na patelnię do cebuli. Dusimy 5 minut. Fasolę i kukurydzę odcedzamy z wody, płuczemy na durszlaku i dajemy na patelnię do papryk, dodajemy sok pomidorowy i pomidorki koktajlowe pokrojone na pół – dusimy wszystko około 7 minut. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i oregano i minutę dusimy. Na plackach tortilla układamy farsz z warzyw, dajemy stary ser, zwijamy w rulon i podsmażamy na patelni z dwóch stron na złoty kolor. Podajemy z sosem jogurtowym ( w misce mieszamy jogurt, sól, pieprz i sok z cytryny).
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz