Tortilla z nadzieniem z indyka w pikantnym sosie

Tortille z delikatnym mięsem z indyka i aromatycznym, pikantnym  nadzieniem – podane z  sosem czosnkowym i sałatką. To pyszne danie na obiad ale i na spotkanie z przyjaciółmi.

Jest szybkie i proste do przygotowania ale smakuje wybornie.

Farsz można przygotować wcześniej i nadziewać  oraz grillować tuż przed podaniem. Grillowane tortille przekrawamy na dwie części i podajemy na sałacie.

 

Składniki:

2 polędwiczki z indyka

Pełnoziarniste placki tortilla,

puszka pomidorów,

1 papryka,,

1 papryczka chilli,

Cebula,

3 ząbki czosnku,

100 g startego sera mozarella,

½ łyżeczki suszonego tymianku

Sos czosnkowy

200  ml jogurtu naturalnego, gęstego,

2 ząbki czosnku, sok z ½ cytryny,

Łyżka majonezu

Sól, pieprz

Wykonanie

Na patelni rozgrzewamy olej i dajemy indyka pokrojonego  w kostkę, pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i smażymy na patelni 3-4  minuty. Dodajemy pokrojoną   w paski paprykę, papryczkę chilli, pomidory, tymianek i dusimy około 10-15  minut. Doprawiamy solą, pieprzem.

Na packi tortilli nakładamy farsz, dodajemy ser, zwijamy i grillujemy na patelni.

Przygotowujemy sos. W misce mieszamy jogurt z sokiem z cytryny, majonezem, wyciskamy czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.

Tortillę podajemy z sałatką i sosem czosnkowym

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.