Tortille z delikatnym mięsem z indyka i aromatycznym, pikantnym nadzieniem – podane z sosem czosnkowym i sałatką. To pyszne danie na obiad ale i na spotkanie z przyjaciółmi.
Jest szybkie i proste do przygotowania ale smakuje wybornie.
Farsz można przygotować wcześniej i nadziewać oraz grillować tuż przed podaniem. Grillowane tortille przekrawamy na dwie części i podajemy na sałacie.
Składniki:
2 polędwiczki z indyka
Pełnoziarniste placki tortilla,
puszka pomidorów,
1 papryka,,
1 papryczka chilli,
Cebula,
3 ząbki czosnku,
100 g startego sera mozarella,
½ łyżeczki suszonego tymianku
Sos czosnkowy
200 ml jogurtu naturalnego, gęstego,
2 ząbki czosnku, sok z ½ cytryny,
Łyżka majonezu
Sól, pieprz
Wykonanie
Na patelni rozgrzewamy olej i dajemy indyka pokrojonego w kostkę, pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i smażymy na patelni 3-4 minuty. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę, papryczkę chilli, pomidory, tymianek i dusimy około 10-15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem.
Na packi tortilli nakładamy farsz, dodajemy ser, zwijamy i grillujemy na patelni.
Przygotowujemy sos. W misce mieszamy jogurt z sokiem z cytryny, majonezem, wyciskamy czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.
Tortillę podajemy z sałatką i sosem czosnkowym
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz