Placki z kaszy gryczanej z sosem pieczarkowym

Do zrobienia  tych placuszków zainspirował mnie Karol Okrasa, w jednym ze swoich programów. Jestem ogromną wielbicielką kasz i różnych dań z kaszą więc ten pomysł  zachęcił mnie do wypróbowania. Do tego zrobiłam sos pieczarkowy (można  zrobić z sosem z suszonych grzybów – następnym razem tak zrobię). I było pyszne, jarskie danie na obiad. Do tego wystarczy zrobić sałatkę i mamy gotowe danie.

Ten przepis powinien  spodobać się moim czytelnikom nie jedzącym mięsa. Zachęcam do spróbowania bo jest szybki, prosty a zarazem smaczny.

 

Składniki :

kotlety z kaszy:

2 szklanki kaszy gryczanej ,

1 mała cukinia lub ½ większej

Sól, pieprz,

2 łyżki pokrojonej natki pietruszki

1 jajko,

3 łyżki mąki pszennej

Sól, pieprz

Olej do smażenia

Sos pieczarkowy:

20 dag pieczarek,

1 marchew,

1 cebula,

2 łyżki masła,

Małe opakowanie śmietany 12 %

Wykonanie

Przygotowujemy sos pieczarkowy:  Do płaskiego naczynia dajemy 2 łyżki masła, pokrojone w talarki cebulę, marchew – chwilę podsmażamy.  Następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i dalej podsmażamy na małym ogniu. Całość podlewamy szklanką wody i gotujemy, mieszając od czasu do czasu około 20 min. Na koniec podlewamy sos śmietaną  i dodajemy do smaku sól, pieprz.

Kaszę  gotujemy  mieszając często ( ja gotowałam według proporcji 2 szklanki kaszy w 3 ½ szklanki wody ) około 25 minut (powinna być trochę rozgotowana) i  odcedzamy. Przekładamy kaszę do miski.

Cukinię myjemy i wraz ze skórką ścieramy na grubych oczkach na tarku i dajemy do miski z kaszą. Następnie dodajemy do kaszy natkę pietruszki, jajko, mąkę,   sól, pieprz  i wszystko dokładnie mieszamy.  Na patelni rozgrzewamy olej, formujemy podłużne,  małe placki  i smażymy  z każdej stron po 2 minuty. Usmażone odkładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć z tłuszczu. Jeśli chcemy aby danie była bardziej dietetyczne możemy placku upiec w piekarniku bez tłuszczu

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

  1. Wyglądają przepysznie te placki 🙂 Muszę spróbować!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.