Cukinie faszerowane kaszą jaglaną w sosie pomidorowym

Jest to propozycja dla miłośników lekkich, bezmięsnych potraw. Cukinie mamy już pod dostatkiem więc wystarczy wymyślić smaczny farsz i mamy gotowe danie na obiad lub ciepłą kolację.

Tym razem zrobiłam do cukinii  farsz z kaszy jaglanej w sosie pomidorowym, podobnym do sosu do makaronów. Pomysł okazał się trafiony, cukinie pachniały i smakowały wybornie. Nawet mój syn, który nie przepada za cukinią orzekł, że jest to wyjątkowo dobra wersja.

Lato przed nami więc zachęcam to przygotowywania potraw z cukinii i innych warzyw bo są szybkie, proste do przygotowania a smakują rewelacyjnie. Ważne jest też to, że są to dania lekkie i w upalne dni mamy jak znalazł obiad dla rodziny lub gości.

DSC_5535

Składniki

2 średniej wielkości cukinie

1 cebula,

2 ząbki czosnku,

Puszka pomidorów w kawałkach,

½ łyżeczki oregano,

2 łyżki parmezanu

Sól, pieprz,

Liść  laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego,

10 dag sera mozzarella

¾ szklanki kaszy jaglanej,

2 szklanki wody

Wykonanie:

Cukinie myjemy,  suszymy i kroimy na mniejsze kawałki. Wyjmujemy łyżeczką miąższ ze środka ale robimy to tak aby trochę zostało na dno.   Przygotowujemy farsz.

Kaszę przekładamy na sitko, płuczemy zimną wodą a następnie polewamy  wrzątkiem – nie będzie mieć goryczy. Tak przygotowaną kaszę gotujemy w 2 szklankach wody, z  1 liściem laurowym, zielem angielskim na małym ogniu pod przykryciem,  do czasu aż wyparuje woda ( około 15-20 minut) – dość często mieszamy kaszę aby  nie przykleiła się do garnka.

Na patelni rozgrzewamy oliwę,  dajemy pokrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięty czosnek, dusimy chwilę na małym ogniu. Następnie dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą, pieprzem, oregano i gotujemy około 3 minut. Dodajemy do pomidorów ugotowaną kaszę, ser parmezan, mieszamy do połączenia wszystkich składników. Na koniec dodajemy pokrojoną drobno natkę pietruszki.

Cukinie układamy w naczyniu do pieczenia, posypujemy solą i pieprzem  i nakładamy farsz. Naczynie przykrywamy folią i pieczemy 20-30 minut w tem. 200 stopni. Na koniec zdejmujemy folię, posypujemy cukinie serem mozzarella i zapiekamy 5 minut ( aż ser się zarumieni).  Było pysznie i lekko.

 DSC_5516-001

DSC_5539

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

  1. Czerwiec 12
    Odpowiedz

    Uwielbiam jaglankę, świetny pomysł na zdrowy obiad.

    Pozdrawiam serdecznie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.