Dzisiejsza propozycja jest dla miłośników gołąbków. To nasze, polskie danie jest bardzo dobre na jesienne i zimowe obiady. Wymaga co prawda trochę czasu na przygotowanie ale za to efekty są smakowite. Ja najczęściej robię od razu więcej gołąbków i zamrażam je więc mam na jakiś następny, odgrzewamy obiad.
Nadzienie do gołąbków może być różne : z mięsem, z ryżem, z tartymi surowymi ziemniakami, kaszami… Ja dzisiaj proponuję z kaszą jaglaną i warzywami z sosem pomidorowym.
Sos zrobiłam z domowego sosu pysznych pomidorów i doprawiłam szczyptą suszonego chilli. Jeśli gołąbki z sosem będą jadły dzieci to podarujmy sobie chilli bo może być za ostre.
Takie gołąbki z kaszą jaglaną są lekkie, smaczne a z dodatkiem sosu pomidorowego smakują wybornie.
Składniki na gołąbki:
1 główka kapusty włoskiej (ok. 1 kg)
1 ½ szklanki kaszy jaglanej,
3 szklanki wody,
Liść laurowy,
Parę ziarenek ziela angielskiego,
1marchew średniej wielkości,
1 średni korzeń pietruszki,
1 cebula,
½ brokuła,
pęczek koperku
sól, pieprz do smaku,
Składniki na sos pomidorowy:
1 karton sosu pomidorowego – najlepiej domowego lub typu passata,
1 cebula,
2 ząbki czosnku
Oliwa,
sól, pieprz do smaku, chilli w proszku
Wykonanie gołąbków:
Z kapusty usunąć rozchylające się, zabrudzone lub uszkodzone zewnętrzne liście. Kapustę myjemy. Ostrym spiczastym nożem wycinamy z główki głąb, wkładamy do garnka z zagotowaną i posoloną wodą, wycięciem do dna. Nie gotujemy zbyt długo bo kapusta włoska jest dość miękka i to nie wymaga długiego gotowania. Gotujemy ją z jednej strony około 3 min pod pokrywką i około 3 min z drugiej strony. Systematycznie kolejno zdejmujemy ugotowane liście.
Z wystudzonych liści odkrawamy grube części łodygowe.
Kaszę jaglaną płuczemy a następnie sparzamy wrzątkiem żeby nie miała goryczki. Tak przygotowaną kaszę gotujemy na wolnym ogniu razem z liściem laurowym, zielem angielskim, mieszając ją często około 15 minut.
Cebule obieramy, drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy pokrojone w cienkie plasterki warzywa ( marchew, pietruszkę), dalej podsmażamy. Dodajemy ugotowaną kaszę, sól, pieprz do smaku i pokrojony koperek, dokładnie wyrabiamy. Na koniec dodajemy ugotowany na półtwardo brokuł – lekko mieszamy.
Przystępujemy do przygotowywania gołąbków.
Porcje tak przygotowanej kaszy zawijamy w przestudzone liście kapusty i układamy ściśle w rondlu, na dnie którego dajemy liście, z których nie da się zrobić gołąbków. Zalewamy 1 szklanką wody z gotowanej kapusty i przykrywamy na koniec również liściami kapusty.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni ok. 1 godz. pod pokrywką.
Jak gołąbki się pieką przygotowujemy sos pomidorowy.
W garnku na oliwie podsmażamy na wolnym ogniu drobno pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony drobno czosnek. Następnie dodajemy sos pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą chilli i gotujemy 10 minut.
Gotowe gołąbki podajemy z sosem pomidorowym
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz