Naleśniki z karmelizowanymi gruszkami i płatkami migdałów

Kto z Was nie lubi sobie czasem dogodzić słodkim śniadaniem? Ja tak mam, zwłaszcza gdy pogoda za oknem nie zachęca do działania 🙂

Takie naleśniki mogą być pysznym śniadaniem, ale sprawdzą się również na obiad. Karmelizowana gruszka, płatki migdałów i cieniutkie ciasto naleśnikowe.. Bajka 🙂

Smacznego!

 DSC_0723

Składniki na 4 porcje

Ciasto:

1 szklanka mąki pszennej,

1/3 szklanki  gazowanej  wody,

1/3 szklanki mleka,

2 jajka,

Szczypta soli

Karmelizowane gruszki

4 gruszki – ja miałam dość duże- konferencje,

3 łyżki miodu,

1 ½ łyżki masła,

Płatki migdałów,

Jogurt naturalny

Wykonanie:

Przygotowujemy naleśniki.

Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, gazowaną  wodę, mleko, sól, jajka. Wyrabiamy ciasto mikserem lub trzepaczką około 5 min. Ciasto musi mieć konsystencje gęstej śmietany, więc w zależności od potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody. Następnie na patelni smażymy  cienkie naleśniki.

Gruszki myjemy, obieramy i kroimy na podłużne kawałki. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy miód i gruszki – mieszamy i chwilę smażymy, mieszając od czasu do czasu.

Na każdy naleśnik nakładamy karmelizowane gruszki, posypujemy płatkami migdałów, dodajemy po łyżce jogurtu naturalnego i polewamy sosem z patelni ( maślano – miodowym).

 DSC_0726 DSC_0716

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.